You are currently viewing PASTILA DE ISTORIE: „Elena Ceaușescu(Petrescu) mam născut în comuna Petrești, jud. Dâmbovița.”

PASTILA DE ISTORIE: „Elena Ceaușescu(Petrescu) mam născut în comuna Petrești, jud. Dâmbovița.”

La data de 7 ianuarie 1919 se năștea Elena Petrescu –devenită ulterior Ceaușescu- în comuna Petrești din județul Dâmbovița, la aproximativ 35 de km de Târgoviște, punctul terminus, fatidic, al cuplului care a condus destinele României vreme de 24 de ani.
În autobiografia pe care a trebuit să și-o scrie în anul 1949 la cererea comisiei de verificare a partidului, Elena Ceaușescu nota ad litteram:
„Elena Ceaușescu(Petrescu) mam născut în comuna Petrești, jud. Dâmbovița, în anul 1919 la 7 ianuarie. Părinți se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori avere 4 hectare de pământ și casă de locuit, între 1926-1930 am făcut școala primară în com unde mam născut”. (Lavinia Betea, Tovarășa, Biografia Elenei Ceaușescu).
La școală Elena a lui Briceag – i se spunea așa deoarece tatăl ei era un mic întreprinzător în comună, deținând o prăvălie unde vindea, printre altele, lumânări și bricege- viitoarea savantă și doctor în chimie macromoleculară, deși scria așa cum apare în textul de mai sus, iar cuvântul axiomă însemna pentru ea presupunere, scriind „cele lante”, în loc de celelalte, nu va excela, singurele discipline la care s-a descurcat mai bine fiind cele care implicau lucru manual, sportul și muzica. (Cosmin Popa, Elena Ceaușescu sau anatomia unei dictaturi de familie).
De la vârsta de 17 ani Elena Ceaușescu va pleca la București, acolo unde îl va cunoaște, nu după mult timp, pe Nicolae Ceaușescu. După accederea acestuia la putere (martie 1965), începând cu sfârșitul anilor ´70 influența soției dictatorului va fi una pregnantă în cadrul partidului. Se va implica în reorganizarea conducerii Consiliului Național al Femeilor (CNF), iar din anul 1976 i se va încredința cea mai influentă funcție, președinția Comisiei pentru probleme de cadre de partid și de stat a CC al PCR.
În 1977 a fost cooptată în conducerea restrânsă a Biroului Politic, urmând ca din 1980 să fie aleasă prim-viceprim-ministru al Guvernului. Astfel, Cabinetul 2 –condus de „Tovarășa”- avea o influență considerabilă, reprezentând, așa cum afirmă și istoricul Cosmin Popa un filtru între Ceaușescu și protipendada partidului.
Dacă v-am stârnit interesul și vreți să aflați mai multe detalii, puteți citi cu încredere cele două biografii menționate în text, ce au fost publicate relativ recent.

Prof. Alin Manole