You are currently viewing Recomadările polițiștilor rutieri dâmbovițeni privind deplasările pe drumurile publice în condiții de iarnă

Recomadările polițiștilor rutieri dâmbovițeni privind deplasările pe drumurile publice în condiții de iarnă

  • Post category:Poliția

Având în vedere perioada Sărbătorilor de iarnă, în contextul eventualelor deplasări în zonele de munte, unde partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, polițiștii de la rutieră le recomandă șoferilor să adopte o conduită preventivă și să respecte cu strictețe regulile privind circulația pe drumurile publice!

Permanent, polițiștii de la rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița organizează și desfășoară acțiuni, pe raza întregului județ, atât pentru prevenirea producerii unor accidente de circulație, cât și pentru a se asigura că participanții la trafic respectă regulile de circulație pe drumurile publice.

Astfel, polițiștii recomandă conducătorilor auto, ca înainte de a pleca la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și situaţia meteorologică existentă.

Totodată, pentru a evita posibilele evenimente rutiere negative, vă informăm că, pentru un plus de siguranță, este necesar ca autoturismele să fie echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă, respectiv cu anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată și săculeţ cu nisip.

Este necesar să țineţi cont de faptul că, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, distanţele sunt mai greu de apreciat, fiind astfel necesar să menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.

Potrivit legislației în vigoare, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte (în prezent, între 1.305 lei și 2.900 lei). Pe lângă sancțiunea amenzii, se va reține și certificatul de înmatriculare sau înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Aceleași măsuri se aplică și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu greutatea de peste 3,5 tone sau a celor destinate transportului de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, dacă nu au montate lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Polițiștii vă transmit următoarele recomandări:

-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor!

-Fiți atenți în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.

-Nu opriți și nu staționați în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, vântul i-ar putea rupe.

-Dacă traficul este aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul! Fiți politicoși cu ceilalați participanți la trafic și nu blocaţi intersecţiile.

-Nu stânjeniți sau obstrucționați vizibilitatea în trafic prin opriri sau staționări neregulamentare.

Cu speranta ca recomandarile politistilor vor fi luate in considerare de catre toti conducatorii auto, Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita ureaza tuturor deplasari in siguranta, fara evenimente rutiere!

IPJ DÂMBOVIȚA