You are currently viewing ISU DAMBOVITA: Activități dedicate sărbătoririi a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România

ISU DAMBOVITA: Activități dedicate sărbătoririi a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România

  • Post category:Pompierii

În perioada 25 februarie – 04 martie 2023, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița a desfășurat mai multe activități dedicate sărbătoririi a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Scopul acestora a fost acela de a dezvolta comportamentul preventiv al cetățenilor în diferite situații de urgență.

Prin activitățile planificate ne-am dorit să ajungem la toate categoriile de oameni, după cum urmează:

Subunitățile de intervenție ale inspectoratului și-au deschis porţile, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”. Însoțiți de cadrele didactice, copiii au făcut cunoștință cu pompierii militari, care le-au prezentat autospecialele de intervenție, măsurile specifice de prevenire a situațiilor de urgență și modul de comportare în cazul producerii unui seism.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor din județul Dâmbovița au desfăşurat activităţi preventive şi exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comuntăţii din care fac parte. Totodată, aceștia au fost angrenați în distribuirea materialelor din cadrul campaniilor naționale de informare preventivă „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!”.

Au fost constituite puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu aflux ridicat de persoane, la nivelul mai multor localități, în special în zonele comerciale ale orașelor și municipiilor din județ;

Au avut loc exerciții de evacuare în caz de cutremur și lecții de informare preventivă la unitățile de învățământ din județ, ocazie cu care au fost prezentate modurile corecte de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism, dar și tehnicile de acordarea a primului ajutor. La aceste exerciții au participat elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar, coordonați de colegii noștri din cadrul Inspecției de Prevenire, Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă.

În data de 26 februarie 2023, s-au desfășurat activități de informare preventivă la obiectivele de cult, din localitățile Târgoviște, Răzvad și Moreni;

În data de 01 martie 2023, a avut loc exercițiul național de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”, care a avut drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Obiectivul nostru a fost să asigurăm educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale. Fiecare cetățean are datoria de a cunoaște modul de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, atât pentru protecția propriei persoane, dar și a celor din jur.