You are currently viewing ISU DAMBOVITA:  ISU Dâmbovița își deschide porțile, pentru cetățeni, de Ziua Protecţiei Civile din România

ISU DAMBOVITA: ISU Dâmbovița își deschide porțile, pentru cetățeni, de Ziua Protecţiei Civile din România

  • Post category:Pompierii

În data de 28 februarie, se sărbătoresc 90 ani de la legiferarea Protecției Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.
Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversare a “Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” al judeţului Dâmbovița organizează, în perioada 25.02 – 04.03.2023, “Săptămâna Protecției Civile”. În aceste zile se vor desfășura o serie de activităţi cu caracter public, cu tematică specifică acestui domeniu, după cum urmează:
În zilele de 27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, subunitățile de intervenție ale inspectoratului îşi vor deschide porţile, în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor dâmbovițeni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, precum și modul de utilizare a acesteia.
În zilele de 26,27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor din județul Dâmbovița, vor desfăşura activităţi preventive şi exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comuntăţii din care fac parte.
În zilele de 27,28.02.2023 și 01.02.03.03.2023, vor avea loc acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă în 20 de unități de învățământ din judeţ. Elevii vor fi ajutaţi să conştientizeze tehnicile de acordare a primului ajutor, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;
În perioada 25.02-04.03.2023, va fi reluată Campania naţională de informare preventivă „Nu tremur la cutremur”, unde serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă vor distribui materiale suport. Acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.
În ziua de 26 februarie 2023, se vor desfășura activități de informare preventivă la obiectivele de cult, în localitățile Târgoviște, Răzvad și Moreni;
În ziua de 01 martie 2023, se va desfășura acțiunea denumită generic „Miercurea sirenelor”, în cadrul căreia sunt activate sirenele de alarmare a populației. Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” Dâmbovița