În perioada 4 – 11 decembrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 45 evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 10 acțiuni la accidente rutiere, 14 acțiuni pentru asistența persoanelor aflate în dificultate. 2 misiuni pentru asanare miniție neexplodată și 11 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de ușă, salvări animale, asigurare zonă etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 223 cazuri medicale.
Echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 20 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție, 2 exerciții în teren pentru antrenament scafandri și 21 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.
În acest sfârșit de săptămână inspectori de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au desfășurat acțiuni de control inopinate, care au vizat unități de comerț.
În urma acțiunilor de control desfășurate la 4 operatori economici au fost aplicate 3 amenzi contravenționale în cuantum total de 15.000 de lei, precum și 5 avertismente. Dintre unitățile controlate 3 dețin autorizație de securitate la incendiu.
Majoritatea incendiilor înregistrate în săptămâna anterioară au fost provocate de coșurile de fum defecte și necurățate. Întrucât siguranța cetățenilor este prioritară, pentru a preveni producerea unor eventuale incendii care vă pot pune viața în pericol, vă recomandăm următoarele măsuri de prevenire:
• Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de persoane autorizate;
• În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
• Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
• Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
• Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul de urgențe 112.
COMPARTIMENT
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
