În perioada 31 octombrie – 6 noiembrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 81 evenimente: 18 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 23 incendii de vegetație, 9 acțiuni la accidente rutiere, 23 acțiuni de asistență persoane aflate în dificultate, 1 misiune pirotehnică pentru asanare de muniție și 7 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de ușă, salvări animale, asigurare zonă etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 201 cazuri medicale.
Echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 69 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție și 19 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.
O intervenție dificilă și periculoasă pentru pompieri a fost înregistrată marți, 2 noiembrie, când au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un tunel de cabluri de înaltă tensiune.
Incendiul a fost localizat în scurt timp, dar operațiunile de stingere au fost de durată din cauza degajărilor mari de fum, a spațiului redus în care au acționat și a distanței lungi, peste 20 m in interiorul tunelului, pe care pompierii sunt nevoiți să-i parcurgă până la locul de ardere. Au acționat 16 pompieri militari, în sprijinul cărora au intervenit și membri din cadrul SPSU de la doi operatori economici din apropiere. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și, din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Fiind o perioadă cu temperaturi ridicate, în săptămâna anterioară s-a înregistrat o creștere a incendiilor de vegetație uscată. Au fost transmise către APIA și GNM informări privind situația centralizatoare a incendiilor de vegetație produse la nivelul județului pentru luarea măsurilor din competență.
Reiterăm obligația respectării măsurilor de prevenire a incendiilor pentru evitarea producerii unor incendii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor, fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale acestora. Este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:
• Utilizarea focului deschis pe timp de vânt și în perioadele de secetă este interzisă;
• Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
• Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
• Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol.
În săptămâna anterioară s-a înregistrat o creștere și a incendiilor la gospodăriile cetățenilor. Pentru a preveni producerea unor incendii, în perioadele cu temperaturi scăzute, înaintea utilizării mijloacelor de încălzire, vă recomandăm să nu folosiți improvizații la instalațiile electrice și să nu le suprasolicitați prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
De asemenea, înaintea utilizării mijloacelor de încălzire, vă recomandăm următoarele măsuri de prevenire:
• Nu folosiți improvizații la instalațiile electrice și să nu le suprasolicitați prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;
• Nu utilizați instalații de alimentare cu gaze (conducte, robinete, arzătoare, etc.) și consumatori alimentați cu gaze (aragaze, centrale termice, sobe, etc.) cu defecțiuni sau improvizații. Utilizați numai consumatori omologați;
• Nu lăsați copiii nesupravegheați cu soba aprinsă ori cu aparatele electrice de încălzire în funcțiune;
• Coşurile de fum vor fi verificate, reparate şi curăţate de persoane specializate şi autorizate;
• În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere;
• Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul de urgențe 112.
COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE ISU DAMBOVITA