Adolescența este etapa de tranziție de la copilărie la maturitate, care are loc între 13 și 19 ani. Schimbările fizice și psihologice care apar în adolescență încep adesea mai devreme, în perioada preadolescenței ( între 9 și 12 ani).
Adolescența poate fi un moment atât de dezorientare, cât și de descoperire. Numeroasele schimbări fizice, sexuale, cognitive, sociale și emoționale care au loc în acest timp pot aduce anticipare și anxietate atât copiilor, cât și familiilor lor.
În adolescența timpurie și mijlocie, tinerii se dezvoltă emoțional făcând o schimbare importantă în modul în care se văd pe ei înșiși și incercand sa isi formeze propria identitate independentă. Incercarea de identificare cu diferite stiluri de viață și personalități – la fel cum încearcă haine și coafuri diferite – este o parte importantă a procesului de creștere si dezvoltare. În această perioadă a vieții are loc tranziția de la centrarea pe propria persoană, la centrarea pe alte persoane. Însă acest proces de intelegere și încercare a cine sunt și cine vor să devina este adesea descurajant și dureros.
Adolescenții încep să exploreze lumea în care trăiesc, dedică tot mai mult timp relațiilor sociale, foarte important pentru adolescenți fiind grupul de prieteni. Pentru a-si putea dezvolta abilitatile sociale, trebuie să învețe cum să aparțină unui grup, cum să fie acceptați și cum să își dezvolte relații. Interacțiunile sociale ii ajuta să învețe cum să își regleze emoțiile, să înțeleagă mai bine felul în care gândesc și simt alții și pot să învețe să facă față eșecurilor și respingerii în relațiile cu ceilalti.
Starile emotionale schimatoare, comportamentul sfidator, certurile cu parintii apar foarte frecvent in perioada adolescentei si sunt normale. Exista insa niste semne la care parintii trebuie sa fie atenti si care pot indica faptul ca adolescentul lor are nevoie de ajutor:
Comportament agitat sau neliniștit.
Pierdere sau creștere în greutate.
Scaderea performantei scolare.
Probleme de concentrare.
Sentimente continue de tristețe.
Lipsa de interes si grija fata de oameni si lucruri.
Lipsa de motivatie.
Oboseala, pierderea energiei și lipsa de interes față de activități.
Stimă de sine scazută.
Probleme cu somnul.
Probleme cu legea.
Dacă bănuiți că există o problemă, incercati sa mențineti deschisă calea de comunicare. Intrebați-l pe adolescent ce anume îl deranjează. Nu ignorați o problemă în speranța că va dispărea. Este mai ușor să faceți față problemelor atunci când sunt mici si nu au avut timp sa produca efecte majore. Acest lucru vă oferă și dvs. și adolescentului dvs. posibilitatea de a învăța cum să rezolvați problemele împreună.
Daca problemele persista sau se intensifica, apelati la ajutorul unui specialist in sanatate mentala. Depresia si anxietatea sunt destul de frecvente in perioada adolescentei si, in cazul in care sunt ignorate, pot avea efecte distructive asupra dezvoltarii emotionale si a personalitatii adolescentului, a parcursului scolar si al relatiilor cu cei din jur.
Psiholog clinician-OANA FILIP