A te simti coplesit este un simptom de stres. Atunci cand ne simtim coplesiti de viata, de griji, de sarcini, de emotii, avem sentimentul ca stresul depaseste cumva abilitatile noastre de adaptare si de gestionare a situatilor care l-au generat.
De regula, sentimentul de coplesire este insotit si de alte emotii negative: iritabilitate, furie, tristete, anxietate. Ne simtim obositi, nu mai avem chef de nimic, nu reusim sa ne organizam sau sa ne punem gandurile in ordine.
Nu putem evita complet aceste emotii negative, dar exista cateva tehnici care pot ajuta la gestionarea si la ameliorarea lor:
1. Identifica ce simti, recunoaste emotia – faptul ca iti poti numi emotia (furie, tristete, frica etc) este o forma de constientizare si acceptare de sine. Este important sa stii cum se simte o anumita emotie in corpul tau si cum te face sa te comporti. Toate emotiile ne spun ceva, ele sunt ca un organ de simt, ne dau informatii despre mediu. Asa cum vedem, cum auzim, cum mirosim, asa simtim emotional ceva.
2. Identifica ce te face sa te simti coplesit – gandeste-te care sunt domeniile din viata ta in care resimti acest sentiment. Ești coplesit la serviciu, acasa, la scoala sau in relațiile cu ceilalti? Ia in considerare ceea ce te determină în mod specific sa te simti coplesit în aceste domenii ale vieții tale. Scrie cauzele, astfel încât să ai o idee clară asupra acestor stresori.
3. Identifica ce poti controla – pentru a atenua sentimentul de coplesire, este crucial sa stii asupra caror cauze ai control. Pasul urmator este sa iei in considerare optiunile si sa schimbi ceva, sa actionezi diferit, in asa fel incat presiunea pe care o simti sa scada sau chiar sa dispara.
4. Opreste-te si respira – una dintre cele mai eficiente dintre aceste strategii este reprezentata de tehnicile de respirație. Oamenii subestimează, de regula, eficienta acestor tehnici. Panica provoaca dificultați de respiratie, iar recapatarea controlului asupra acestei funcții te poate ajuta rapid să te calmezi. Într-un moment de copleșire, inspiră timp de 4 secunde, ține aerul, apoi expiră timp de 4-6 secunde. Repeta de minim trei ori.
5. Spune NU – abilitatea de a spune nu este esentiala atunci cand te simti coplesit. Poate fi vorba de participarea la intalniri care simti ca iti irosesc timpul sau te epuizeaza psihic, ori de diverse angajamente pe care ti le asumi din vinovatie sau de teama unui conflict. Cand spui “nu” unui lucru, iti dai permisiunea de a spune “da” unui lucru important pentru tine, care iti face bine.
6. Evita gandirea catastrofica – cand catastrofizam, mintea noastra anticipeaza in mod automat cele mai sumbre scenarii si interpreteaza problemele minore ca fiind extrem de grave. Este important sa exersezi ganduri si comportamente alternative, care sa te ajute, nu sa iti sporeasca anxietatea si senzatia de coplesire.
Daca iti e greu sa faci fata acestui sentiment de coplesire si acesta incepe sa iti afecteze functionarea zilnica si sa iti provoace anxietate, cere ajutorul unui terapeut. Te poate ajuta să identifici factorii declanșatori ai stresului, sa iti schimbi tiparele negative de gandire și să înveti modalitați mai sanatoase de a-ti gestiona emotiile si de a actiona.
Psiholog clinician – Oana Filip