You are currently viewing PSIHOLOG: Ce este inteligenta emotionala

PSIHOLOG: Ce este inteligenta emotionala

  • Post category:PSIHOLOG

Inteligența emoțională (EQ) se referă la capacitatea de a percepe, gestiona și evalua atat propriile emoții, cât si pe ale celorlalti. Inteligența emoțională (EQ) este considerata ca fiind mai importantă decât inteligența cognitiva (IQ) pentru a atinge succesul în viața, relatii și cariera. Ca indivizi, reusita personala și cea profesionala depind de capacitatea de a citi semnalele altor persoane și de a reacționa corespunzător la acestea.

Inteligența emoțională are cinci componente:
1. Autocunoasterea – se referă la abilitatea de a recunoaste cu precizie propriile emotii si sentimente, atunci când se intamplă.
2. Stăpânirea de sine – se referă la abilitatea de a-ti stăpâni gândurile si impulsurile si de a-ti folosi sentimentele intr-un mod constructiv.
3. Motivatia – o persoana cu o inteligența emoțională ridicata isi gaseste mai usor motivatia de a actiona pentru a-si indeplini obiectivele, este mai productiva si intelege felul in care actiunile ei vor contribui la atingerea planurilor pe termen lung.
4. Empatia – presupune capacitatea și dorința de a te pune în locul celuilalt, de a vedea o situație și din perspectiva lui și de a-i intelege reacțiile și comportamentele.
5. Abilitatile sociale – o persoana cu o inteligența emoțională ridicata are abilitati de comunicare si de gestionare a relatiilor, colaboreaza mai usor cu ceilalti, gestioneaza eficient situatiile conflictuale.

Cateva dintre beneficiile unui EQ ridicat:
– Incredere in sine, initiativa si ambitie, optimism.
– Capacitate de adaptare la situatii noi sau neprevazute, flexibilitate.
– Capacitatea de a rezolva probleme si de a gasi solutii.
– Empatie, intelegere a actiunilor si comportamentelor celorlati.
– Relationare buna cu ceilalti, in diferite contexte.
– Capacitate de a stabili limite sanatoase, de a spune “nu”, de a accepta critici constructive si de a-si recunoaste greselile.

Cercetările au arătat că anumite probleme de sănătate mintală sunt asociate cu niveluri mai scăzute de inteligență emoțională: depresia, anxietatea sociala, abuzul de substante, tulburarea de personalitate borderline, sindromul Asperger. De asemenea, un EQ ridicat poate reduce tendințele spre agresivitate și poate accelera recuperarea după evenimente traumatice.

La fel ca inteligenta cognitiva, inteligenta emotionala variaza de la o persoana la alta. In timp ce unii au abilitati native de a-i intelege pe ceilalti si a relationa cu ei, altii pot avea nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta abilitățile emoționale. Cunoașterea limbajului emoțiilor ne ajută să dezvoltam si sa mentinem relațiile personale și profesionale, ne sporeste puterea mentala, ne da mai multa incredere in fortele proprii si ne ajuta sa atingem mai usor obiectivele pe care ni le propunem. Psihoterapia individuala va poate ajuta sa dezvoltati toate aceste abilitati emotionale si, odata cu ele, starea generala de bine.

Psiholog clinician – Oana Filip