You are currently viewing MINISTERUL SANATATII: Certificatul verde de vaccinare va putea fi descărcat de pe un portal al STS începând din iulie

MINISTERUL SANATATII: Certificatul verde de vaccinare va putea fi descărcat de pe un portal al STS începând din iulie

  • Post category:Sanatate

Ministerul Sănătății, a anunțat că certificatul verde de vaccinare, care va fi lansat la nivel european la începutul lunii iulie, va fi disponibil și în România, începând cu această dată. STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele.
„Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat.
Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID.
A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității.
Certificatul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a precizat vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu.
Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:
1. persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
2. persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
3. absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ
Certificatul COVID a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară si va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.
Va fi disponibil în format digital sau pe hârtie si va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infectării.