You are currently viewing U.E. : Roaming gratuit pentru statele Uniunii pana in 2032

U.E. : Roaming gratuit pentru statele Uniunii pana in 2032

Cetăţenii europeni vor putea să beneficieze încă mult timp de roaming fără taxe suplimentare când călătoresc în Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord legat de un nou regulament privind roamingul, ce va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022. Noile norme ar urma să fie valabile timp de zece ani, adică până în 2032.
Prin Regulamentul european privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017, iar consumatorii au fost tarifaţi în timpul călătoriilor în UE sau în Spaţiul Economic European cu tarifele valabile în afara reţelei proprii aplicate în ţara de origine.
Acum, printr-un nou regulament, care, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, are acordul tuturor țărilor UE, se va prelungi până în 2032 sistemul existent, care prevede că cetățenilor nu li se pot aplica taxe suplimentare pentru apelurile efectuate sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE.
Potrivit noului regulament, cetățenii vor putea să efectueze apeluri, să transmită mesaje text și să utilizeze datele mobile atunci când călătoresc în interiorul UE fără costuri suplimentare și la același nivel de calitate ca în țara lor de origine. Astfel, consumatorii care au de obicei acces la servicii 5G în țara lor de origine vor putea să beneficieze de servicii 5G și în roaming, ori de câte ori acestea sunt disponibile.
Apoi, ei vor avea un acces mai bun la comunicațiile de urgență, indiferent de locul în care se află în Europa și vor avea dreptul să primească informații clare referitoare la situația în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie 2022.
Normele actuale expiră la 30 iunie 2022, iar cel mai recent sondaj Eurobarometru realizat în domeniul telecomunicaţiilor arată că utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara anului 2019, comparativ cu vara dinaintea eliminării suprataxelor de roaming.