S-a modificat Ordinul MS nr 1513/2020, prin care se reglementa modul în care sunt testați și tratați pacienții Covid-19. Astfel, în secțiile de de UPU ale spitalelor triajul se va face prin intermediul testelor rapide, în același timp fiind recoltate probe și pentru un test RT-PCR.
Pacienții vindecați nu mai sunt testați timp de 90 de zile decât în cazul unei simptomatologii evidente sau în cazul celor cu imunodepresii severe. Dacă pacientul este testat și declarat pozitiv în intervalul de 90 de zile, acesta nu va fi considerat un caz nou de Covid-19.
Daca un un pacient simptomatic, care și-a încheiat perioada de izolare de 14 zile, fără a avea un test negativ, își va putea relua activitatea, dar are obligația de a păstra distanțarea socială și masca.
Ministerul Sănătății deleagă medicilor de familie responsabilitatea supravegherii pacienților fără simptome sau cu simptome ușoare,
Modificarile ordinului:
„- Pacienții infectați cu SARS-CoV2 nu vor mai fi retestați RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare. Fac excepție pacienții care prezintă simtome evidente și severe;
– Pacienții confirmați pozitiv au obligația de a anunța medicul de familie cu privire la starea lor și la locul în care doresc să se izoleze. Medicul de familie este obligat să realizeze o fișă de monitorizare pe care trebuie să o transmită Direcției de Sănătate Publică;
În urma evaluării telefonice făcută de către medicul de familie, acesta va stabili din ce categorie face parte pacientul, lucru determinat cu ajutorul unor întrebări standard. Astfel există:
– Pacienți simptomatici sau cu simptome ușoare care nu necesită internare – dacă nu au condiții de izolare la domiciliu se pot izola în locuri puse la dispoziție de către stat. Cei izolați la domiciliu vor fi monitorizați de către medici de familie. Dupa perioada de izolare de 14 zile de la declararea infecției cu noul Coronavirus pacienții vor fi declarați vindecați fără a fi retestați, dar vor fi obligați să respecte distanțarea socială și să poarte mască de protecție acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile.
– Pacienții simptomatici cu forme de risc – la recomandarea medicului de familie și acordul pacientului acesta va fi transportat la spital pentru a se efectua teste suplimentare, inclusiv radiografii sau Computer Tomograf. Toate acestea vor fi efectuate în cadrul Unităților de Primiri Urgențe. În urma acestora se va stabili dacă pacientul poate fi tratat la domiciliu sau trebuie să rămână sub supraveghere medicală.
Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe – vor fi, cu acordul lor, internați în spitalele de gradul I sau II care au secții de Terapie Intensivă sau în spitalele-suport.
– Pacienții care prezintă sechele post-Covid vor fi ținuți sub supraveghere de medicii de familie și de medici specialiști pentru încă o perioadă, iar persoanele declarate vindecate nu vor avea nevoie de aviz epidemiologic pentru a se putea întoarce la activitatea profesională.”