You are currently viewing U.E.:  Ucraina va primi avioane de luptă de fabricație sovietică

U.E.: Ucraina va primi avioane de luptă de fabricație sovietică

  • Post category:Actual / U.E.

Uniunea Europeană (UE) urmează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă de fabricație sovietică pentru a ajuta la înlocuirea pierderilor suferite în urma agresiunii Rusiei.
„Au nevoie de un gen de avioane de luptă pe care Forțele Aeriene ucrainene sunt capabile să le opereze. Știm ce fel de avioane, iar unele state membre au astfel de avioane” a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Securitate.
Ucraina utilizează deja avioane de luptă de fabricație sovietică, precum MiG-29 sau Su-27, astfel ca nu va fi nevoie de o perioadă de pregătire pentru a învăța să utilizeze astfel de aeronave.
Forțele aeriene ucrainene utilizează MiG-29 și trei tipuri de avioane de luptă Suhoi, respectiv Su-24, Su-25, Su-27. Avioanele ar putea veni ca donație din trei țări membre NATO, Polonia, Slovacia și Bulgaria,care au în dotare zeci de avioane MiG-29. Bulgaria utilizează, de asemenea, și aeronave de atac la sol Su-25.
F-16, cel mai numeros avion de luptă din dotarea țărilor NATO, nu ar putea fi folosit imediat de ucraineni, pentru ca ar fi nevoie de timp pentru ca piloții din țara vecină să se familiarizeze cu echipamentele americane.