You are currently viewing BUCEGI:  IMAGINI RARE CU „SPECTRU MONTAN” SURPRINSE DE UN RANGER ROMSILVA

BUCEGI: IMAGINI RARE CU „SPECTRU MONTAN” SURPRINSE DE UN RANGER ROMSILVA

  • Post category:BUCEGI

Un fenomen extrem de rar a fost surprins, in muntii Bucegi, de un ranger al parcului natural. Umbra sa a fost proiectata pe un nor si pe ceata, in interiorul unui nimb colorat. Acest fenomen rar este format de nori, ceata, soare si picaturi de ploaie.
Reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au anuntat pe Facebook ca imaginile au fost surprinse de Valentin Balan, unul dintre rangerii Administratiei Parcului Natural Bucegi.

Acest fenomen mai poarta numele de Spectru montan ori Spectru Brocken si inseamna ca, in conditii propice, umbra observatorului este proiectata pe ceata. Picaturile minuscule de apa reflecta lumina soarelui inapoi catre acesta, formand un nimb colorat in jurul umbrei.
„Conditiile rare se refera la refractia si dispersia luminii atunci cand soarele, situat in spatele celui care observa, ii proiecteaza umbra pe un nor sau pe ceata situata mai jos decat pozitia acestuia, iar norul respectiv este format din picaturi de apa cu diametrul de dimensiune situata intr-un interval bine precizat”, au explicat reprezentantii Romsilva.

FOTO: VALENTIN BALAN