You are currently viewing CJ DÂMBOVIȚA: „Serviciul Sanitar” la Vulcana Pandele. Începuturi – expoziție organizată la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana – Pandele

CJ DÂMBOVIȚA: „Serviciul Sanitar” la Vulcana Pandele. Începuturi – expoziție organizată la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din Vulcana – Pandele

Comunicat de presă

Comemorarea în anul 2024 de către Biserica Ortodoxă Română a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți este un moment favorabil de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale, dar și de omagiere a tuturor celor care în trecut au făcut acest lucru.
În acest context, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită sâmbătă, 1 iunie 2024, ora 17:00, la vernisajul expoziției „Serviciul Sanitar” la Vulcana Pandele. Începuturi. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.
Cu dragoste, recunoaștere și apreciere, celebrăm prin această expoziție eroii discreți, dar indispensabili, ai „Serviciului Sanitar”, medici, oficianți sanitari, moașe, dar și femeile pricepute ale satului deținătoare ale unor cunoștințe ce țin de medicina tradițională.
Alegerea temei expoziției nu este întâmplătoare. Dispensarul comunal ridicat în primul deceniu al secolului al XX-lea, precum și biserica din satul Vulcana-Pandele au fost construite pe terenuri donate de familia doctorului George Kiriazi, medic personal și prieten al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar primul medic din comună este fratele artistului Gabriel Popescu, doctorul Nicolae Popescu-Vulcana.
Evenimentul aduce în actualitate pagini din istoria comunei și valorifică patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Mulțumim localnicilor pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție fotografii, documente, informații și instrumente medicale.
Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița