You are currently viewing EDITORIAL: CUM SE ARUNCĂ RUSIA ÎN BRAȚELE CHINEI

EDITORIAL: CUM SE ARUNCĂ RUSIA ÎN BRAȚELE CHINEI

  • Post category:Editorial

Statele Unite au anunțat pe 24 februarie că, împreună cu Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada, au decis pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei drept răspuns invaziei acesteia din Ucraina.
În afara listei cu politicieni și oligarhi ruși ale căror active din străinătate vor fi înghețate și care vor primi restricții de călătorie în Occident, mai sunt două măsuri care privesc stabilitatea economică a Rusiei (destul de precară și acum, de altfel).
În primul rând, e vorba de deconectarea băncilor rusești de la SWIFT. În al doilea rând, aliații au adăugat, de asemenea, că vor fi impuse restricții asupra rezervelor internaționale ale Rusiei.
În ceea ce privește confiscarea rezervelor externe rusești și închiderea SWIFT, principalul punct este că va dura ceva timp pentru ca Rusia să înființeze un nou sistem de decontare și tranzacționare. În ceea ce privește posibila introducere a unui nou sistem de plăți care să ocolească SWIFT și să combine SPFS rusesc (Financial Message Transfer System) și CIPS chinezesc (Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere), nu ar trebui să avem vreo îndoială că acest sistem va fi implementat. Dar acest lucru necesită timp.
Banca Centrală a Rusiei se presupune că ar avea active bancare străine pentru a interveni pe piețele valutare pentru a-și apăra moneda împotriva fluctuațiilor. Dar azi rubla e în prăpastie. Sunt unii specialiști care afirmă că această decizie de izolare și sancționare a Rusiei este o greșeală strategică masivă care va duce în final și la prăbușirea dolarului și la creșterea amețitoare a inflației. Un articol din Bloomberg ,,Wall Street Counsels Washington Against Kicking Russia Off SWIFT” tocmai acest lucru subliniază cum că ,,Excluderea Rusiei din sistemul global, ar putea crește inflația, ar aduce Rusia mai aproape de China.
De asemenea, ar putea încuraja dezvoltarea unei alternative SWIFT care ar putea submina în cele din urmă supremația dolarului american.” Rusia pur și simplu nu poate fi exclusă în totalitate din SWIFT, poate doar câteva dintre băncile sale: la urma urmei, Europa depinde de resursele ei de gaz și materii prime.
Cum Europa nu mai are lideri care să-i reprezinte interesele economice, nefiind altceva decât ostaticul jalnic al SUA, înlesnește în felul acesta cuplarea Chinei la toate resursele Rusiei.
Relația UE-Rusia va fi una cu un comerț limitat și diplomație inexistentă.

RĂZVAN IONESCU