În contextul actualei crize politice, USR are un rol determinant prin faptul că este principalul și cel mai categoric contestatar al Primului Ministru Florin Cîțu, considerindu-l pe acesta incapabil de a conduce o echipa guvernamentală. Prin retragerea reprezentanților săi din guvern care aveau calitatea de miniștri a lăsat Guvernul amputat, incomplet, cu atribuții reduse si într-o stare de interimat.
De USR depinde acum fundamental refacerea majorității parlamentare alături de PNL, UDMR și Minorități și implicit reformarea Coaliției de guvernare. Pe cale de consecință, ieșirea din criza politică si alcătuirea unui nou guvern, fără Florin Cîțu ca Prim Ministru, este in funcție de atitudinea si deciziile USR care până in prezent s-a situat pe poziția fermă, categorică și fără echivoc de a participa la actul de guvernare si implicit la refacerea Coalitiei, dar fără Florin Cîțu prim ministru.
Situația, după Congresul PNL, este mult mai complicat de rezolvat atâta timp cât acesta devenind președintele PNL este implicit și principalul negociator al acestui partid. Un rol important in prezent, dar mai ales in viitor al USR, pe scena politică, rezidă și din competiția și disputa pe care această formațiune politică o are cu PNL pentru electoratul de dreapta sau cel cu afinități de dreapta și care are potențialul de a fi capacitat din rândul celor care acum sunt nevotanți sau nehotărâți.
Concurența dintre cele două partide este deja in plină desfășurare dar se va accentua pe măsură ce se va apropia un moment electoral, fie anticipat( puțin probabil) fie la termen, in 2024. Este evident că la următoarele alegeri , ambele partide vor urmări cu înverșunare să își maximizeze rezultatele obținând un număr cât mai mare de aleși, respectiv: un număr mare de europarlamentari pentru a-și întări poziția grupului politic de care aparține- RENEW, un număr cât mai mare de parlamentari, primari, consilieri locali si județeni, pentru a-și întări astfel baza si structura teritorială a partidului aflat acum in mare deficit comparativ cu principalul competitor- PNL.
Merită subliniat faptul că in viitor , toată această competiție intre USR și PNL se va duce și pe fondul declinului electoral al PNL prin erodarea la guvernare, prin greșelile politice făcute, dar și prin incapacitatea si mediocritatea liderilor săi politici. Concomitent scade si autoritatea și încrederea in liderul de facto a PNL, președintele Iohannis atât prin stilul neproductiv de a face politică cât si prin prisma apropierii de sfârșitul celui de-al doilea mandat, la fel de sărac și ultra mediocru ca primul. În acest context o conotație aparte o au alegerile parlamentare. Se poate afirma că partidul, care prefigurează a avea cel mai bun și eligibil candidat și care poate accede in turul 2 al alegerilor prezidențiale cu șanse de a deveni Președintele țării, va beneficia și de tracțiunea candidatului său spre obținerea unei cote electorale mai bune.
Prin alegerea lui Dacian Cioloș ca președinte al USR, deja se poate afirma că partidul are un potențial candidat, viabil, cu reputație si alonjă internațională dublate de atribute generate de activitatea sa politică, experiența administrativă și executivă de nivel superior la Parlamentul si Comisia Europeana.
Desigur, există și alte variante posibil câștigătoare cu șanse chiar mai mari, in care oferta pentru alegerile prezidențiale ale USR să fie formată de un cuplu , respectiv Laura Codruta Kovesi ca președinte de țară, însoțită de Dacian Ciolos ca Prim Ministru. Evident, ca ar fi un exercițiu propagandistic și de imagine, cu mare potențial de succes, prin avansarea unui cuplu redutabil, recunoscut si agreat internațional( mai ales prin experiența activității ambilor la Bruxeles), care să dea încredere unei părți a populației.
Până atunci, mai este ceva timp, dar cert este un lucru si anume faptul că USR a câștigat in fața opiniei publice o prima bătălie cu PNL. Mă refer aici la tot ceea ce a reprezentat si s-a văzut la Congresele celor două partide.
Daca la PNL, o țară întreagă a asistat uimită, dezgustată, pe fondul încălcării flagrante si sfidătoare de reguli, norme, reglementări și interdicții, la un spectacol profund sordid ,plin de josnicii, in interpretarea unor adevărați maeștrii ai imposturii, patronat, controlat și condus in totalitate, neconstituțional, de Președintele Iohannis, dincolo la USR am văzut o organizare excelenta, sobră , cu respectarea regulilor si restricțiilor epidemiologice impuse. USR a afișat condescendență si respect față de competiția electorală iar între concurenți, decență , fair-play, spirit constructiv, consensual și de echipa adevărată , așa cum trebuie sa fie într-un partid civilizat.
În mare, cele două congrese sunt in vădită antiteză, congresul PNL cu circul lui dezgustător si urât mirositor, iar congresul USR, o veritabilă dovadă de civilizație politică. Mă gândesc cu groază, teamă dar si compasiune la PNL dacă de astăzi va rămâne la guvernare intr-o variantă sau alta, cu aceste forme de manifestare, cu riscul perpetuării lor in timp la guvernare si in disputele electorale. Efectele vor fi nefaste si dezastruoase pentru scorul lor electoral la orice tip de alegeri ar participa.
Oricum este de urmărit cu maxima atenție și interes evoluția pe scena politica a USR.
Răzvan Ionescu