You are currently viewing EXTERN: Cetățenii români care vor să muncească în Regatul Unit fără viză de lucru sunt reținuți

EXTERN: Cetățenii români care vor să muncească în Regatul Unit fără viză de lucru sunt reținuți

  • Post category:Extern

Cetățenii UE sunt reținuți și închiși în centre de îndepărtare a imigranților dacă încearcă să intre în Regatul Unit pentru a munci fără vize sau statut de ședere.
De la începutul anului, cel puțin 30 de cetățeni UE, printre care români, germani, greci, italieni și spanioli, s-au confruntat cu o astfel de situație.
Diplomații UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transferul cetățenilor din blocul comunitar în centrele de îndepărtare a imigranților, unde sunt reținuți până la șapte zile, în unele cazuri, înainte de a fi reîntorși în țările lor de origine. Acest lucru reflectă tratamentul cu care s-au confruntat de mult timp cetățenii din țările terțe aflați în aceeași situație.
Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.
Durata detențiilor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE, iar Ministerul de Interne trebuie să îi supună pe aceștia și la testarea COVID-19 înainte de întoarcerea lor.
După Brexit, cetățenii UE nu pot să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de ședere, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească UE.
Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism și pot sta până la 90 de zile.
Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.