You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1897 primarului orașului Găești

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit în 1897 primarului orașului Găești

  • Post category:general

Prin decretul regal nr. 2.598/1897, regele Carol I a acordat lui Bănescu Petre, proprietar și primar al orașului Găești, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Cavaler al Ordinului „Coroana României”, semnată la Târgoviște, în 26 iulie 1897, Petre Bănescu s-a născut în luna aprilie 1852, în comuna Bădulești și își avea domiciliul în Găești.

Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea distincției onorifice și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 61/1897 (documentul) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația).

Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642 și publicat în „Monitorul Oficial” nr. 103 din 10 (22) august 1885, p. 2100): „decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri, cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.