You are currently viewing SĂNĂTATE: Ce este depresia mascata?

SĂNĂTATE: Ce este depresia mascata?

  • Post category:general

Deși “depresia mascata” nu este un diagnostic clinic, pentru mulți oameni este o problemă reală. De obicei, aceasta apare atunci când indivizii care se confruntă cu depresia își maschează simptomele. Se ascund în spatele unui zâmbet pentru a-i convinge pe alții că sunt fericiți.

În consecință, acest tip de depresie rămâne adesea nedetectat, deoarece atunci când majoritatea oamenilor își imaginează un individ deprimat, se gândesc la cineva care pare într-adevăr trist sau plânge mult. Și, deși este adevărat că tristețea și accesele inexplicabile de plâns sunt caracteristici comune ale depresiei, nu toată lumea pare tristă când este deprimată.

Cele mai comune simptome ale depresiei mascate sunt:

1. Dificultati de concentrare – Când o persoană se retrage în timpul unei conversații sau își pierde sirul ideilor, poate fi un indicator al unor probleme cu memoria și concentrarea, care este un simptom obișnuit al depresiei. Aceste dificultăți de concentrare pot agrava impactul social al depresiei, făcând viața profesională și relațiile personale mai greu de gestionat.

2. Schimbari ale tiparelor obisnuite de somn – Există o legătură puternică între dispoziție și somn. Lipsa somnului poate contribui la depresie, iar depresia poate da dificultati la adormire sau mentinerea somnului. Cercetările sugerează că lipsa cronică de somn poate duce la depresie. Somnul in exces poate fi, de asemenea, un semn că o persoană poate avea depresie.

3. Schimbari de apetit si greutate – A mânca prea mult sau prea puțin poate sugera prezența depresiei. Unii oameni apelează la mâncare pentru confort psihic, în timp ce alții își pierd pofta de mâncare sau mănâncă mai puțin. Aceste modificări ale consumului de alimente pot duce la o scadere sau crestere in greutate. Schimbările dramatice de greutate pot, de asemenea, exacerba depresia, deoarece pot afecta stima de sine.

4. Fericire forțată – Depresia ascunsă este denumita si „depresie zâmbitoare”. Persoanele care își ascund simptomele pot parea vesele si fericite atunci când sunt în compania altora. Este dificil totusi de mentinut această fericire forțată, masca poate aluneca și simptomele de tristețe, lipsă de speranță sau singurătate pot deveni vizibile

5. Iritabilitate sau furie – În loc să pară triste, unele persoane cu depresie ascunsă pot prezenta iritabilitate și furie evidentă sau suprimată.

6. Pesimism – Persoanele cu depresie pot prezenta o trăsătură numită „realism depresiv”, ceea ce înseamnă că pot fi „mai exacte” în viziunea lor asupra evenimentelor și controlului pe care îl au asupra acelor evenimente decât persoanele fără depresie. A fi mai realist sau pesimist decât alții poate fi un semn al depresiei, mai ales dacă persoana are si alte simptome asociate.

7. Oboseala si lipsa de energie – Oboseala excesiva este un simptom foarte frecvent al depresiei. Unele cercetări sugerează că peste 90% dintre persoanele cu depresie suferă de oboseală. Deși toată lumea se simte obosită si lipsita de energie din când în când, simptomele persistente pot indica depresie ascunsă.

8. Consumul de alcool si/sau droguri – Unele persoane cu tulburări de dispoziție pot recurge la alcool sau droguri pentru a face față sentimentelor de tristețe, singurătate sau lipsă de speranță. O crestere a frecventei consumului de alcool poate fi un indiciu al depresiei mascate.

9. Dureri fizice – Depresia este o problema de sănătate mintală, dar poate avea și consecințe fizice. În plus față de schimbările de greutate și oboseală, alte simptome fizice ale depresiei ascunse care trebuie luate în considerare includ: dureri de spate, de cap, dureri cronice si probleme digestive.

O persoana deprimata poate alege in mod intentionat sa se ascunda de ceilalti, sau poate sa nu isi dea seama ca sufera de depresie. Depresia rareori “trece de la sine”.
Dacă credeți că sunteți deprimat, sau cineva apropiat sufera de depresie, este esențial să acordați atenție semnelor, sa apelati la specialistii in sanatate mintala si sa discutati cu familia sau prietenii.

Psiholog clinician-OANA FILIP