You are currently viewing SĂNĂTATE: Noțiuni de bază în primul ajutor

SĂNĂTATE: Noțiuni de bază în primul ajutor

Încercam în articolul precedent să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că Romania este codașa printre țările Europei la capitolul „Prim Ajutor!”, in sensul de pregătire a populației în acordarea acestuia.
Pe scurt, vom reintera noțiunea de prim ajutor ca fiind ansamblul manevrelor realizate de către o persoană, pentru a asigura supravietuirea victimei până la sosirea echipelor medicale specializate.
Astazi vom vorbi depre Rolul salvatorului.
Odată ce ai realizat că tu ești „salvatorul” (chapeau!) va trebui să înțelegi că din acel punct ți-ai asumat niște responsabilități! Sunt reguli simple, de bun-simt, pe care probabil le vei urma pe mode „pilot automat” fără să-ți dai seama! Pentru că, simplu, instinctul de conservare primează!
EVALUEAZA SITUATIA REPEDE ȘI CU CALM!
● Stabilește ce s-a intamplat!
● Încearcă sa-ti dai seama câte victime sunt (in cazul in care este mai mult de una) și să determini locația exactă in care te afli. Aceste informații sunt vitale pentru serviciile de urgenta.
● Ramai „in control”!
VERIFICĂ IMINENȚA UNUI PERICOL IMEDIAT!
● Protejează-te pe tine mai întâi – nu este de dorit să devii tu însuți victimă- și pe cei din jur de un potențial pericol imediat (trafic, foc, explozie,gaz, etc).
REDU INFECTAREA!
● Pe cât posibil, ai in vedere să previi contaminarea încrucișata!
CERE AJUTOR!
● În punctul aceasta trebuie să-ti recunosti propriile limite!!!
● Suna la 999/112! Răspunde la întrebările dispecerului cu exactitate, oferă cât mai multe informații și rămâi calm! Dispecerul este cel care închide conversația, după ce a adunat toate datele necesare!
● Nu ezita sa ceri ajutor și asistență persoanelor aflate in apropiere (nu-ti asuma riscuri inutile considerând că esti multi tasking).
● Stabileste competentele prin instructiuni simple („suna la 999!, „aplica presiune pe rana aceasta”! etc)
OFERA CONFORT ȘI LINISTE!
● Oferă alinare tot timpul! Ești important și in momentul acesta tu reprezinti pentru cel de lângă tine „speranța și salvarea”!
● Câștiga, menține increderea si comunica constant (in cazul in care victima este constienta)cu cel pe care il ajuți.
● Ascultă cu atentie ce ți se spune (nume, vârstă, boli sau afectiuni de care persoana suferă, medicație,etc), păstrează eye contact, vorbește rar si sigur pe tine, asigura-te ca cel pe care il îngrijești te înțelege.
TRATAMENTUL
● Acordă tratamentul de care dispui la locul faptei. Nu intotdeauna avem o trusă de prim ajutor in poșetă dar putem avea o esarfa la gât care poate face minuni.
● In cazul evenimentelor cu multiple victime,tratează prima data persoanele cel mai serios ranite. Spre exemplu, ia in considerare ca un copil care plange va fi tratat in urma unui adult aflat în stop cardio-respirator!
● Fii atent la timp. Este vital să livrezi mesajul corect la sosirea echipei medicale! Pentru ei este crucial să știe cu cat timp inainte victima a intrat in stop cardio-respirator, lungimea perioadei de inconstienta sau pentru cat timp ai aplicat garoul,etc
● Ramai cu pacientul! Nu părăsi niciodată o persoană care este rănită, serios bolnavă sau in pericol de moarte!!! Excepție de la regulă faci doar pentru a cere ajutor!!
La sosirea ambulanței sau a serviciului medical de urgență rolul tău de „salvator” se incheie. Asta nu înseamnă că nu rămâi unul! Ești negreșit eroul zilei! Fii mândru de tine! Ai făcut o faptă lăudabilă!

De mentionat este importanta faptului că, din considerente legale, este recomandat să cereți și să obțineți permisiunea victimei (chiar și prin semne), înainte de acordarea primului ajutor, dacă aceasta este conștientă.
In cazul in care victima nu este conștientă și nu aveți permisiunea ei, asta n-ar trebui să vă impiedice să oferiti ajutorul necesar. Măsura consimțământului implicit se aplică in această situație .

În încheiere, este important să știți că trebuie să păstrați confidențialitatea și să respectati dreptul la onoare si viață privată a pacientului! Nimănui nu i-ar plăcea sa-si vadă fotografia si să-si citească povestea prin ziare!

Miki Vasile-Trained First Aider UK