You are currently viewing MINISTERUL EDUCATIEI: Noi reguli pentru deschiderea anului școlar

MINISTERUL EDUCATIEI: Noi reguli pentru deschiderea anului școlar

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei au anunţat noile reguli valabile odată cu deschiderea noului an şcolar.
Toţii copiii vor veni la şcoală şi la grădiniţă, dar la o rată de incidenţă a cazurilor COVID de peste 6 la mie, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:
”La atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea ratei de infectare de 6 la mie rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în on-line, cu o singură excepție – învățământul special. După depășirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.”
La apariţia unui caz de coronavirus într-o clasă, toţi elevii din acea clasă învaţă online timp de 14 zile, mai puţin cei care au peste 12 ani şi s-au vaccinat sau au trecut prin boală.
Dar şi ceilalţi pot reveni la repede la şcoală, dacă se testează, a explicat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă:
”Când apare un caz pozitiv, elevii din clasa elevului care a fost diagnosticat pozitiv să continue învățământul online, timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a 8-a, prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele acestor teste sunt negative. Această testare se organizează în școli pentru copiii de clasele a 7-a, a 8-a și învățământul liceal, la apariția unui caz pozitiv în școală copiii care au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să învețe față în față.”
Masca rămâne obligatorie în sălile de clasă şi sunt acceptate şi măştile textile. În curtea şcolii, elevii nu sunt obligaţi să poarte mască şi nici la orele de educaţie fizică – au precizat miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei:
”În ceea ce privește purtarea măștii în curțile și în spațiile în aer liber, ea nu a mai devenit obligatorie, cu excepția acelor festivități de deschidere a școlii, unde estimăm aglomerație și unde purtarea măștii va deveni obligatorie.
Orele de educație fizică se vor putea derula fără mască de protecție în spații închise, până la rata de infectare de 2 la mie. Peste rata de infectare de 2 la mie, cu o singură excepție, preșcolarii, orele de educație fizică se vor putea derula doar în exterior, fără mască de protecție”.
Ministrul Sănătăţii a amintit că trebuie menţinută distanţarea fizică între elevi, iar clasele, sălile de sport şi cele unde copiii iau masa trebuie aeriste cât mai des.
Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei va fi semnat, după ce va avea aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.