You are currently viewing MINISTERUL EDUCATIEI: Profesorii care se titularizează în zone defavorizate vor beneficia de o primă de instalare egală cu 5 salarii minime pe țară

MINISTERUL EDUCATIEI: Profesorii care se titularizează în zone defavorizate vor beneficia de o primă de instalare egală cu 5 salarii minime pe țară

Începând cu anul scolar 2025-2026, profesorii care se titularizeaza în zone defavorizate sau izolate beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila egala cu 5 salarii minime brute pe tara, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Obligatia acestor profesori este sa ramâna titulari în scoala respectiva pentru o perioada de 5 ani.
In articolul 190 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 este precizat: art.190– „(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unitati de învatamânt aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educatiei, beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila egala cu 5 salarii minime brute pe tara cu obligatia ca, pentru o perioada de 5 ani scolari, sa ramâna titular în unitatea de învățământ respectiva.”
Un astfel de sprijin financiar a mai fost acordat și în anii trecuții, însă noutatea este legată de obligația ca acești profesori să rămână titulari în școala respectivă o perioadă de cinci ani.
Prima de instalare se asigură din bugetul Ministerului Educației și se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări, transferuri sau pretransferuri ale cadrului didactic respectiv.