You are currently viewing 1.5 milioane de copii⁠ uciși…. Să nu uităm lectiile trecutului!

1.5 milioane de copii⁠ uciși…. Să nu uităm lectiile trecutului!

  • Post category:Istorie

La data de 27 ianuarie 1945 lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz era eliberat de armata rusă.

Din 2005 comemorăm ziua internațională a victimelor Holocaustului, peste 6 milioane de victime, din care 1,5 milioane de copii.

Milioane de oameni au murit în chinuri inimaginabile din cauza regimului nazist de conducere. Paranoia lui Hitler devenise și mai acerbă odată cu respingerea armatelor sale din Rusia. Simțind că există riscul să piardă războiul a dat ordin ca acțiunile îndreptate împotriva evreilor să crească în intensitate. Nimeni nu trebuia să supraviețuiască.

Totodată nu trebuie uitate crimele în masă comise (nu neapărat împotriva evreilor; e adevărat, după terminarea războiului și Stalin începuse o acțiune îndreptată împotriva lor) de un alt ucenic al diavolului, Stalin.

Există o carte foarte bine scrisă de Timothy Snyder, „Tărâmul morții”, unde autorul, după o cercetare exhaustivă, demască ororile nazismului și comunismului între anii 1933-1945. Practic, este o istorie în cifre a crimelor totalitarismului.

Ținând cont de ce s-a întâmplat, regimurile autoritare/totalitare nu ar trebui încurajate niciodată, chiar dacă la un anumit moment se află într-o stare embrionară. Democrația trebuie să primeze( e adevărat, chiar și cu toate hibele ei).
Prof. Alin Manole