You are currently viewing BĂTĂLIA TÂRGOVIȘTEI- 6 OCTOMBRIE 1595

BĂTĂLIA TÂRGOVIȘTEI- 6 OCTOMBRIE 1595

  • Post category:Istorie

La 6 octombrie1595, după un asalt de două zile, cetatea Târgoviştei, ocupată de trupele otomane conduse de Sinan-Paşa,este recucerită de forţele unite ale muntenilor, moldovenilor şi transilvănenilor, conduse de Mihai Viteazul, cărora li se alăturase un corp toscan.
Întăriturile construite de marele vizir, Koca Sinan paşa, au fost incendiate.Sinan paşa trimite 5 000 – 6 000 de oşteni rumelioţi în ajutorul asediaţilor. Înainte de a ajunge sunt atacaţi de un grup de 300 de români şi dispersaţi. Până seara, cetatea cade, soldaţii otomani sunt nimiciţi, iar Ali paşa luat prizonier şi închis în cetatea Chioar: „Iar Batâr [Sigismund Báthory], Mihai vodă [Mihai Viteazul] şi Ştefan [Ştefan Răzvan], cu toate oştile, veniră de ocoliră cetatea din Târgovişte şi îndată fu aprinsă.Turcii, câţi fură acolo, toţi pieriră, iar pre Ali-paşa, îl prinseră viu şi-l trimiseră în temniţa Chiutvarului” (Letopiseţul cantacuzinesc).
Înfrângerile din anul 1594 l-au determinat pe sultan să trimită în anul 1595 o nouă armată peste Dunăre, pentru pedepsirea lui Mihai.O mare armată turcă, sub comanda lui Ferhat Paşa, a pornit spre Dunăre. La Rusciuk, Sinan Paşa l-a înlocuit la comanda armatei pe Ferhat Paşa.
Mărimea armatei otomane diferă în funcţie de surse, ea variind între 40.000 şi 300.000 oameni. Oastea lui Mihai ar fi fost cam de 10.000 până la 20.000 oameni, incluzând sprijinul din Transilvania şi mercenarii.
Chiar dacă cifrele sunt pentru ambele armate exagerate sau minimalizate intenţionat de izvoarele vremii, cel mai probabil a existat o superioritate de 2:1 în favoarea turcilor.Căutând sprijin militar, Mihai s-a adresat lui Sigismund, care în schimbul vasalităţii Munteniei, în condiţii umilitoare, i-a oferit ajutorul.În timp ce se purtau aceste tratative, turcii au terminat pregătirile de trecere a Dunării.
După o scurtă rezistenţă, Mihai s-a retras, fiind ameninţat cu învăluirea de către armata turcă. Trecerea turcilor a început la 4 august şi a durat 3 zile.Ei îl aduceau pe Mihnea ca pretendent la tronul Munteniei.
Mihai a decis să dea bătălia împotriva turcilor la Călugăreni, pentru că aici terenul îi era favorabil lui, fiind mlăştinos nu permitea desfăşurarea corespunzătoare a numeroaselor efective otomane. Bătălia de la Călugăreni s-a dat la 13 august 1595 şi s-a soldat cu o victorie tactică a lui Mihai. A doua zi după bătălie, Mihai şi-a retras oastea spre Bucureşti, apoi spre Târgovişte. Armata turcă a urmat-o pe cea creştină, ocupând Bucureştii, Târgoviştea şi refăcând cetatea Brăilei.
În luna octombrie 1595 a trecut în Muntenia, pe la Bran, oastea lui Sigismund Bathory, formată din 22.000 secui, 15.000 soldaţi daţi de oraşe şi nobili, cu 63 tunuri. În aceeaşi perioadă a sosit şi oastea moldoveană, condusă de Ştefan Răzvan şi formată din 3.000 soldaţi, cu 22 tunuri.La 6 octombrie 1595 a început asediul fortificaţiilor turceşti a Târgoviştei, iar la 8 octombrie 1595, după masa, cetatea a căzut în mâinilor creştinilor.Armata turcă s-a retras spre Bucureşti, urmărită de oastea creştină.
La 12 octombrie 1595 Bucureştiul a fost ocupat de oastea moldoveană, în timp ce oastea condusă de Mihai urmărea turcii spre Giurgiu. Aici, Mihai a atacat ariergarda turcă, a rupt cu artileria podul peste Dunăre, a eliberat peste 8.000 robi luaţi de turci şi a început asediul cetăţii Giurgiu.
La 20 octombrie 1595 a fost cucerită cetatea Giurgiu, luându-se o pradă enormă.Sinan Paşa a fost destituit din funcţia de mare vizir, armatele moldo-transilvănene s-au retras în provinciile lor, Brăila a fost luată de la turci, Muntenia rămânând devastată după campania anul 1595.

CORNEL MARCULESCU -prof. dr. Școala Dora Dalles Bucșani