You are currently viewing CRUCEA  DE  PE  „DEALUL LUI IN” ÎNTRU CINSTIREA MEMORIEI EROILOR RUNCENI

CRUCEA DE PE „DEALUL LUI IN” ÎNTRU CINSTIREA MEMORIEI EROILOR RUNCENI

  • Post category:Istorie

Asociația Cultul eroilor Dâmbovița în perioada anterioară, a fost condiționat și de faptul că am colaborat foarte bine cu primăriile și consiliile locale din județ. Până la sfârșitul acestui an vom prezenta câteva manifestări dedicate cinstirii eroilor neamului.

Au trecut 5 ani de la sfințirea și inaugurarea, la 16 septembrie 2017, în comuna Runcu aunui important monument intitulat ,,Crucea eroilor de pe Dealul lui In”. Ceremonialul militar și religios organizat cu sprijinul Garnizoanei și Arhiepiscopiei Târgoviște a fost impresionant. Trei grupuri mari de elevi, îmbrăcați în costume naționale, în culorile Tricolorului românesc, au înconjurat monumentul.

O inedită manifestare culturală a veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă și retragere din județul Argeș a emoționat participanții: localnicii din Runcu și zonele limitrofe, parlamentari de Dâmbovița, reprezentanți ai Asociațiilor Cultul eroilor, Veteranilor de Război, Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Asociației Ofițerilor în Rezervă din Dâmbovița. Impresionant a fost și faptul că un număr mare de localnici erau îmbrăcați în costume populare unicat, scoase parcă din lada de zestre, încinși cu Tricolorul românesc.

Tabloul de pe culmea dealului amintit a fost completat cu intrarea în scenă a primarului Gheorghe Brebeanu, care conduce o ceată de călăreți ciobani, având în mâini steagul național. Parcă erau o ceată de daci gata de luptă.
O gardă militară din militari tanchiști târgovișteni cu drapelul de luptă, au dat onorul eroilor înscriși pe monument. Freamătul și emoția a cuprins participanții. Se săvârșise o dovadă de patriotism românesc!.

Înălțimea de 22 metri a monumentului, la o altitudine de 1.000 m, format dintr-un soclu de beton în care este încastrată o cruce metalică se plasează pe locul al treilea ca mărime și altitudine după cel de pe Caraiman și de pe Muntele Mic.
Pe plăcile de marmură sunt trecute numele eroilor locali din Războiul de Independență (3 eroi), din Rzboiul de Reîntregire (1 ofițer și 97 gradați soldați, majoritatea din Regimentele dâmbovițene 22 și 62 Infanterie).
Replică a ,,Crucii Eroilor” de pe Caraiman monumentul a început parcă să privească și el cu mândrie și demnitate spre Alba Iulia.

Președintele Filialei Cultul Eroilor Dâmbovița,
Col. (r) Gheorghe Șerban