You are currently viewing MINISTERUL MEDIULUI: „Rabla pentru electrocasnice”  ce va începe pe data de 17 iunie

MINISTERUL MEDIULUI: „Rabla pentru electrocasnice” ce va începe pe data de 17 iunie

  • Post category:MEDIU

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanzcos a anunțat prima ediţie din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” ce va începe pe data de 17 iunie. Bugetul total este de 100 de milioane de lei, fiind mai mare cu 25 de milioane de lei faţă de anul anterior.
„Săptămâna trecută a apărut ghidul solicitantului pentru programul „Rabla pentru electrocasnice” de anul acesta. În mare măsură programul rămâne pe acea structură pe care s-a desfăşurat din punct de vedere organizare în anul 2021. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice – maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă.
În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete, fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoare în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut. Cei care şi-au creat cont de utilizator nu trebuie să se mai înscrie încă o dată.
Pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane de lei. În total, bugetul pentru anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie, la ora 10:00″, a menţionat Tanczos.
Ministrul Mediului a adăugat că perioada în care voucherele acordate trebuie să fie valorificate s-a micşorat la jumătate faţă de anul anterior, de la 15 la şapte zile.
„Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Probabil din lipsa de informaţii din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi nu au văzut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate folosind vouchere emise în cadrul programului.
De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipament electrocasnic care sunt tipurile eficiente din punct de vedere energetic, al consumului de energie electrică şi în felul acesta vom putea să creştem gradul de eficienţă.
În acelaşi timp, am propus şi vom implementa această regulă, ca voucherele emise să fie transformate în cumpărătură în şapte zile, în loc de 15 zile. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul.”
La ediţia din acest „Rabla pentru electrocasnice”, beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic şi nu au valorificat voucherul, nu vor mai putea aplica pentru acelaşi echipament în sesiunea a doua.