Senatul a adoptat o inițiativa legislativă privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare, prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară.
Autorităţile administraţiei publice vor avea obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare, iar oeratorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare.
S-au stabilit condiţii mai puţin birocratice pentru organizaţiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanţuri alimentare.
Ministerul va publica, de asemenea, pe website-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la cinci ani.
În România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare, iar peste o treime din este populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, conform statisticilor oficiale.