You are currently viewing Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.Pensiile aflate în plată se suspendă

Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.Pensiile aflate în plată se suspendă

  • Post category:Parlament

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, proiectul PSD a fost adoptat.
Proiectul PSD a fost adoptat cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. UDMR s-a abținut de la vot.

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari. Amendamentul USR-PLUS care prevede tăierea pensiilor speciale aflate în plată poate fi contestat la CCR pentru că legea fundamentală, Constituția prevede că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

În schimb Coaliția se bazează pe o decizie nr. 458 din 2 decembrie 2003, dată de Curtea Constituțională și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2004, care a statuat că „o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”.