Din punct de vedere psihologic, motivatia este procesul care initiaza, ghideaza si mentine comportamentele orientate catre indeplinirea unui scop. Cu alte cuvinte, motivatia reprezinta totalitatea motivelor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre un anumit scop.
Orice comportament are o motivatie. Fie ca e vorba de a bea un pahar cu apa pentru a-ti potoli setea, de a citi o carte pentru a-ti imbunatati cunostintele sau de a face exercitii fizice pentru a-ti mentine sanatatea, motivatia este ceea ce te determina sa actionezi.
Exista mai multe teorii ale motivatiei si diverse metode de a le descrie tipurile, insa principalele doua tipuri de motivatie sunt:
- Motivatia intrinseca – este un impuls care vine exclusiv din interior. Comportamentele motivate intrinsec nu se datoreaza unei recompense pe care o anticipam sau unei presiuni externe, ci sunt generate de sentimentul de satisfactie personala pe care il aduc. De exemplu, merg la facultate pentru ca imi place sa invat si sa ma dezvolt, sau alerg dimineata in parc pentru ca alergatul imi face placere, ma face sa ma simt bine cu mine.
Motivatia intrinseca este un element cheie in dezvoltarea cognitiva, fizica si sociala. Este puternica deoarece este integrata in identitatea de sine si astfel devine o sursa continua de energie. Persoanele care au acest tip de motivatie au performante mai bune si isi imbunantatesc mai usor abilitatile.
- Motivatia extrinseca – este cea care vine din exterior, facem ceva pentru a obtine o recompensa sau pentru a evita o pedeapsa. Motivatorii externi implica adesea recompense precum trofeele, banii, recunoasterea sociala si laudele. De exemplu, merg la facultate pentru a avea o cariera bine platita sau pentru a satisface cerintele parintilor, nu pentru ca ceea ce fac imi place si imi ofera satisfactie.
Motivatia extrinseca este tranzitorie, nu reprezinta o sursa constanta de energie deoarece nu este integrata in identitate, comportamentele sunt efectuate pentru a primi ceva de la altii.
Motivatia are trei componente:
1 – Activarea – reprezinta decizia de initiere a unui comportament;
- Persistenta – este efortul pe care continuam sa il depunem pentru atingerea unui scop, chiar si atunci cand ne confruntam cu obstacole;
- Intensitatea – reprezinta concentrarea si energia pe care le investim in atingerea unui scop.
Motivatia nu este stabila, poate fluctua. Uneori ne putem simti entuziasmati si motivati sa atingem un obiectiv pe care ni l-am propus, alteori ne putem simti apatici si nesiguri de ceea ce ne dorim sau de felul in care ar fi bine sa actionam. Exista cateva lucruri pe care le putem face cand ne scade motivatia:
– Ajustarea obiectivelor – concentrarea asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru noi;
– Imbunatatirea increderii in sine
– Cand abordam o sarcina care pare coplesitoare, greu de realizat, o putem imparti in etape mai mici, pasi mai usor de realizat si al caror progres sa il urmarim;
– E bine sa ne amintim de realizarile pe care le-am avut in trecut si de punctele noastre forte;
– Imbunatatirea abilitatilor in domeniile in care ne simtim nesiguri, astfel incat sa ne simtim mai priceputi si mai capabili.
Intelegerea motivatiei si a mecanismelor ei ne ajuta la cresterea eficientei in atingerea unui obiectiv, ne ajuta sa actionam, sa ne implicam in comportamente benefice, sa evitam comportamentele nesanatoase sau dezadaptative, sa ne simtitm in control asupra vietii noastre si sa ne imbunatatim starea generala de bine.Nu in ultimul rand, e important de stiut ca o lipsa persistenta de motivatie este un simptom caracteristic depresiei. Poate afecta capacitatea unei persoane de a efectua activitati zilnice si poate duce pana la ganduri si comportamente suicidare
. Cereti ajutorul unui specialist atunci cand persista o dorinta redusa de a indeplini anumite sarcini sau de a va angaja in activitati regulate, care inainte nu reprezentau o problema sau nu erau considerate un efort.
Psiholog clinician – Oana Filip