You are currently viewing PSIHOLOG: CE ESTE COMPORTAMENTUL PASIV-AGRESIV

PSIHOLOG: CE ESTE COMPORTAMENTUL PASIV-AGRESIV

 • Post category:PSIHOLOG

Comportamentul pasiv-agresiv este o modalitate indirecta de a exprima sentimentele negative, precum furia, frustrarea, ostilitatea si resentimentele. In acest tip de comportament, agresivitatea se exprima in mod pasiv. In loc de a manifesta verbal sau fizic frustrarea sau furia, persoanele cu acest tip de comportament isi reprima emotiile si gandurile, incercand sa isi ascunda agresivitatea in spatele unei atitudini binevoitoare.

Agresivitatea pasivă provine din furie profundă, ostilitate și frustrare pe care o persoana, indiferent de motiv, nu se simte confortabil să le exprime în mod direct. Experții considera, in general, ca este un model de comportament învațat, care începe adesea în copilărie, in familiile in care exista un astfel de comportament iar copiii nu se simteau in siguranta sa-si exprime emotiile. Alti factori care conduc la acest tipar comportamental sunt teama de respingere, teama de conflict, nevoia de a mentine controlul si dificultatile de exprimare a emotiilor.

Exista multa modalitati in care persoanele manifesta acest comportament pasiv-agresiv, dar cele mai frecvente sunt:

 

 1. Se opun pasiv indeplinirii sarcinilor sociale si profesionale de rutina – le intarzie, nu le fac deloc sau le indeplinesc mai putin eficient ;
 2. Se plang ca nu sunt apreciate si intelese de ceilalti;
 3. Au tendinta de a amana sau a “uita” lucruri pe care nu vor sa le faca;
 4. Au o atitudine cinica, negativa, dezagreabila si devin incapatanati;
 5. Au obiceiul de a da vina pe altii pentru problemele lor;
 6. Critica si dispretuiesc fara motiv autoritatea;
 7. Isi exprima invidia si resentimentele fata de cei pe care ii considera mai prosperi;
 8. Au tendinta de a face critici vagi, care nu sunt adresate nimanui in particular;
 9. Sunt reticenti in a accepta sugestiile celorlalti;
 10. Încearcă sa isi mascheze insultele sub forma unor complimente (ex: “ti-a iesit bine prajitura de data asta”; “arati foarte bine cu rochia asta, pari mai slaba” etc.)
 11. Se victimizeaza, se plang ca nu au avut norocul altora;
 12. Sunt manipulatori (ex: cand cauta ajutor, nu il cer in mod direct, ci incep sa se planga)
 13. Cauta sa se razbune in mod indirect (ex: raspandesc zvonuri, barfesc, trimit plangeri anonime etc)
 14. Incearca sa obstructioneze efortul altora;
 15. Critica, descurajeaza si demotiveaza;
 16. Dau sfaturi nesolicitate, isi exprima parerile fara sa le fie cerute;
 17. Oscileaza intre sfidare ostila si regret.

 

Multi oameni nu realizeaza ca au un comportament pasiv-agresiv si considera ca asa este normal sa actioneze. Altii cred ca in felul acesta pot evita confruntarile nedorite, conflictele sau pot menaja sentimentele cuiva. Fie ca e constient sau nu, acest tip de comportament afecteaza profund relatiile cu cei din jur.
Este absolut în regula să nu fii de acord cu ceilalți, sa te simți frustrat atunci cand lucrurile nu merg așa cum vrei și sa te enervezi cand oamenii te trateaza nedrept. Insa exprimarea acestor sentimente in mod pasiv si ostil nu numai ca nu ajuta, ci poate si inrautati lucrurile.
Terapia si consilierea pot ajuta persoanele cu comportament pasiv-agresiv sa invete sa-l inteleaga, sa reactioneze intr-un mod adecvat, sa invete sa-si exprime gandurile si emotiile in mod asertiv, fara ostilitate.

 

 

Psiholog clinician – Oana Filip