Abuzul emoțional este una dintre cele mai greu de recunoscut forme de abuz. Poate fi subtil și insidios, sau evident și manipulator.
De orice fel ar fi, are ca efect distrugerea stimei de sine a persoanei abuzate, care începe să se îndoiască de propria sanatate mentala, de felul in care percepe realitatea, de valorile si credintele pe care le are.
Abuzul emoțional este o modalitate de control asupra altei persoane, care foloseste emoțiile pentru a critica, umili, rușina, blama, izola sau manipula. Se poate manifesta prin comportamente sau atitudini verbale ori nonverbale, care se transforma rapid din incidente izolate in adevarate tipare. Poate aparea in orice fel de relatie: in cuplu, in relatia parinte-copil, in relatia cu un prieten sau cu colegii de serviciu.
Abuzul emotional are multe forme si se poate incadra in mai multe categorii, in functie de scopul pe care il are persoana care abueaza:
1. Acuzații de infidelitate sau alte semne de gelozie și posesivitate
2. Verificarea constantă sau alte încercări de a controla comportamentul celuilalt
3. Certuri frecvete sau opozitie constanta
4. Critică permanenta si severa
5. Comportamente imprevizibile: schimbari drastice de dispozitie, izbucniri emotionale, negarea unor fapte si insinuarea ca cealalta persoana nu isi aminteste corect situatia, schimbarea comportamentului de acasa fata de cel din societate.
6. Izolarea celeilalte persoane de familia și prietenii ei
7. Jigniri și tipete
8. Refuzul de a contribui in relație
9. Umilirea sau blamarea
10. Tratamentul silentios
11. Banalizarea preocupărilor si intereselor celeilalte persoane
12. Retragerea afecțiunii și atenției
13. Umilirea in public
14. Oferirea de cadouri excesive sau implicarea in relatie drept scuze, sau atunci cand persoana abuzata se gandeste la terminarea relatiei.
15. Atacuri verbale si santaj emotional
Efectele abuzului emotional
Atunci când abuzul emoțional este sever și continuu, persoana abuzata își poate pierde tot simtul sinelui, uneori fără o singură urmă sau vânătaie. În schimb, rănile sunt ascunse în îndoiala de sine, în lipsa de valoare și în dispretul de sine pe care o simte victima. Cercetările indică faptul că efectele abuzului emoțional sunt la fel de grave ca și cele ale abuzului fizic.
In timp, acuzațiile, abuzurile verbale, criticile și maipularea erodează atât de mult sentimentul de sine al persoanei abuzate, încât aceasta nu se mai poate privi in mod realist. În consecință, victima poate începe să fie de acord cu agresorul și să devină critică fata de sine. Odată ce acest lucru se întâmplă, majoritatea victimelor devin captive în relația abuzivă, crezând că nu vor fi niciodată suficient de bune pentru nimeni altcineva. Se retrag din prietenii, se izoleaza, convinse ca nimeni nu le place.
Abuzul emoțional poate provoca si o serie de probleme de sănătate mentala si fizica: depresie, anxietate, insomnie, adictii, tulburări de comportament alimentar, ulcer, palpitații cardiace.
Ce poti face?
1. Stabileste limite sanatoase (de preferat inca de la inceputul relatiei)
2. Invata sa traiesti independent, indiferent daca esti intr-o relatie sau nu
3. Ramai conectat social
4. Nu te invinovati si constientieaza ca nu vei schimba un abuzator indiferent cat incerci sa te schimbi ca sa ii faci pe plac
5. Paraseste relatia- daca nu exista niciun semn de schimbare reala, fa-ti un plan de iesire si nu mai privi inapoi
Daca te-ai aflat sau te afli inca intr-o astfel de relatie, poti apela la un psiholog care te poate ajuta sa iti recapeti increderea si sa gasesti o modalitate sanatoasa de a merge mai departe.
Psiholog clinician-OANA FILIP