Începând cu data de 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea face exclusiv în cabinetele medicilor de familie, iar toate centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din afara spitalelor urmează să fie închise.
Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar la alegere.
Ministerul Sănătății a emis un Ordin al Ministerului care reglementează normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, dar este contestat de medicii de familie.
Ordinul prevede:
„Art. 28 Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi şi altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:
a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conţin 2 – 6 doze;
c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conţin 10 – 20 doze;
d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a) – c);
e)25% în cazul vaccinurilor lichide care conţin 10 – 20 doze.
f)25% în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, conform alin. (1) al art. 8 din OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare.”
Problema pe care o reclamă medicii este aceea că nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Odată decongelate, acestea pot fi păstrate în frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius, timp de 30 de zile. După 30 de zile, vaccinurile nu mai sunt valabile, rezultând o posibilă sursă de pierderi pe care medicii le-ar putea plăti din buzunarul propriu.
Pierderi au existat si in campania de vaccinare de până acum în centrele de vaccinare COVID, însă nu au fost imputate nimănui.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promite o soluție până la 1 iulie.