You are currently viewing Studiu despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației

Studiu despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației

  • Post category:Sanatate

Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei SARS-Cov-2, arată primul studiu din România despre impactul pandemiei asupra sănătății fizice și mintale a populației.
Specialiștii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul în care rezultatele preliminare ale studiului arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România: 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o înrăutățire a nervozității.

68% dintre persoanele intervievate au estimat o creștere a timpului petrecut urmărind mijloacele mass-media, în încercarea de a gestiona situația. Alte metode de reducere a stresului și ocupare a timpului au fost exercițiile fizice, plimbările în aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie și chiar activitatea sexuală. 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, care s-a dovedit mai pronunțată în rândul femeilor (46%) și al adulților tineri (47%). Aproximativ o treime dintre cei chestionați au raportat o înrăutățire a nervozității, o agravare mai pronunțată în acest sens fiind raportată tot de femei (35%) și de adulții tineri (38%). În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%), arată studiul.

Cercetarea face parte din programul COH-FIT, desfășurat la nivel internațional.
Studiul rezultatelor colaborative privind sănătatea și funcționarea în perioadele de infecție (COH-FIT) este un studiu extins internațional adresat populației generale din țările afectate de pandemia COVID-19. Proiectul include aproximativ 200 de investigatori din peste 35 de țări și este susținut și sprijinit de numeroase organizații naționale și internaționale.
Studiul COH-FIT are drept scop identificarea riscului, precum și a factorilor de protecție care vor veni în ajutor cu informații prețioase programelor de prevenție și intervenție în contextul pandemiei COVID-19, precum și pe termen lung, în situația apariției unei noi pandemii.

Sursa: editiadedimineata.ro