You are currently viewing TEST: Efectele COVID-19 asupra sanatatii mintale

TEST: Efectele COVID-19 asupra sanatatii mintale

  • Post category:Sanatate

Pandemia COVID-19 a provocat o nu doar o criză de sănătate la nivel mondial, ci si o criza globala de sănătate mintală.
Profesioniștii din domeniul medical au clarificat ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea de riscurile infectiei cu coronavirus: pastrarea distantei, spalatul frecvent pe mâini, evitarea atingerii feței, purtatul măștii și al mănușilor și așa mai departe. Cu toate acestea, nu exista intotdeauna informatii clare despre cum sa recunoastem eventualul impact al pandemiei asupra propriei sanatatii mintale.

Pe masura ce coronavirusul continua sa se raspandeasca, acelasi lucru se intampla si cu frica, anxietatea si incertitudinea. Aproape totul legat de pandemia de coronavirus este incert: câte persoane vor fi afectate, cât de mult vor fi afectate economia și piața muncii și cât va dura pana când lucrurile vor reveni la „normal”.
Incertitudinea poate provoca sentimente de disconfort si stres extrem, iar nivelul ridicat de stres vă pot compromite sistemul imunitar, făcându-vă și mai vulnerabil la boli.

Pandemia de coronavirus a provocat, fără îndoială, schimbări bruște în viața de zi cu zi, avand impact negativ asupra senzatiei de stabilitate, structură și control. Au fost afectate in special activitatile obisnuite, intrate in rutina, cum ar fi mersul la cumpărături sau sala, întâlnirea cu un prieten la o cafea, mersul in vacanta. Aceasta perioada de incertitudine, combinata cu măsuri de distanțare socială, vă poate determina să vă simțiți izolat, singur sau deprimat.

Stresul extrem poate declanșa multe probleme de sănătate mintală – chiar și cele pe care credeți că deja le-ati depasit. Următoarea listă de verificare vă poate ajuta să determinați dacă preocuparile cu privire la pandemia de coronavirus va declanșează suferință emotională.
Bifați oricare dintre următoarele afirmații care descriu ceea ce simtiti în prezent.

De când am aflat despre existenta COVID-19:

1. Am crescut frecvența și / sau intensitatea consumului de alcool sau substanțe ilegale.
2. Iau mai mult decât doza prescrisă de medicament pentru anxietate, depresie etc.
3. Dorm mult mai mult / mai puțin decât de obicei.
4. Mananc mult mai mult / mai puțin decât de obicei.
5. Mi-e greu să mă concentrez sau să imi mentin atentia la serviciu sau acasă.
6. Sunt mai îngrijorat, anxios sau deprimat decât de obicei.
7. Mă simt copleșit și fără speranță.
8. Mă simt singur și izolat.
9. Sunt conflictual in relatiile cu prietenii și familia mea.
10. Sunt mai putin atent la igiena si ingrijirea personală.
11. Petrec semnificativ mai mult timp citind sau urmărind știrile.
12. Nu imi mai fac plăcere activitatile care mi-au plăcut întotdeauna.
13. Mă gândesc la sinucidere sau alte metode de a-mi face rau.

Dacă ați bifat oricare dintre aceste afirmații, este posibil ca sănătatea mintală sa va fi fost afectată de frica și anxietatea legate de pandemia de coronavirus.

Exista unele practici generale pe care psihologii le recomanda pentru mentinerea starii de bine: odihna suficienta, comportament alimentar sanatos, activitate fizica zilnica, tehnici de relaxare. Cu toate acestea, când vine vorba de a face față modului în care pandemia afectează fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi, este posibil ca aceste practici generale sa nu fie suficiente si sa avem nevoie de ajutor specializat.

Psiholog clinician Oana Filip