You are currently viewing BIROUL ELECTORAL CENTRAL: Clarificări privind viza de flotant la alegerile din 27 septembrie

BIROUL ELECTORAL CENTRAL: Clarificări privind viza de flotant la alegerile din 27 septembrie

Biroul Electoral Central (BEC) a revenit cu clarificari asupra formularii din hotararea luata luni privind situatia vizelor de flotant pentru alegatorii care vor vota la alegerile locale din 27 septembrie.

Astfel, „alegatorul care, pana cel tarziu in data de 4 septembrie, si-a stabilit resedinta la o alta adresa decat cea de domiciliu si a solicitat inscrierea in registrul electoral cu adresa de resedinta, voteaza numai la sectia de votare unde este arondata strada la care isi are resedinta mentionata in actul de identitate, urmand a fi inscris in lista electorala suplimentara”.

„Avand in vedere sesizarile inregistrate la BEC si prin care alegatori, reprezentanti ai mass-mediei sau ai unor organizatii neguvernamentale au invocat lipsa de claritate a prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotararea Biroului Electoral Central nr. 81 din 7 septembrie 2020, avansand chiar interpretarea ca textul in discutie ar interzice persoanelor care si-au stabilit resedinta dupa data de 4 septembrie 2020 sa voteze la sectia de votare la care este arondata adresa de resedinta, reținând ca prevederile din Legea 115/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu reglementeaza situatia inscrierii pe listele electorale a alegatorilor care si-au stabilit resedinta dupa data de 4 septembrie 2020, iar art. 2 alin. (2) din Hotararea BEC nr. 81 din 7 septembrie 2020 se refera doar la alegatorul, care pana cel tarziu la data de 4 septembrie 2020, si-a stabilit resedinta la o adresa arondata altei sectii de votare decat cea de domiciliu,

tinand cont de necesitatea respectarii cerintelor de claritate si previzibilitate, ce decurge din caracterul obligatoriu al hotararilor BEC,

Biroul Electoral Central hotaraste:

Art. 1. Art. 2 alin. (2) din Hotararea Biroului Electoral Central nr. 81 din 7 septembrie 2020 se completeaza dupa cum urmeaza:

(2) Alegatorul care, pana cel tarziu in data de 4 septembrie 2020, si-a stabilit resedinta la o alta adresa decat cea de domiciliu si a solicitat inscrierea in registrul electoral cu adresa de resedinta, voteaza numai la sectia de votare unde este arondata strada la care isi are resedinta mentionata in actul de identitate, urmand a fi inscris in lista electorala suplimentara daca nu a solicitat inscrierea in listele electorale permanente cu adresa de resedinta si se prezinta la vot la sectia de votare la care este arondata adresa de resedinta”, arata decizia de joi a BEC.