You are currently viewing DIN CETATE, ÎN CETATE, AM PORNIT SĂ COLINDĂM!

DIN CETATE, ÎN CETATE, AM PORNIT SĂ COLINDĂM!

  • Post category:Actual

Când Dumnezeu lucrează prin oameni, iar oamenii nu fac altceva decât să aducă bucurie semenilor, se nasc povești frumoase. Dintr-o astfel de poveste a făcut parte și Amsamblul Folcloric ZESTRA SATULUI, din Târgoviște, coordonat de d-na Daniela Șerban și Flori Bungete, din componența căruia fac parte copii și tineri din mai multe localități ale județului Dâmbovița.
Grație unei frumoase colaborări cu Cercul Militar Târgoviște, Zestrea Satului, am primit din partea doamnei Dorina Radu, șefa CM, invitația de a reprezenta această instituție la „Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă”, aflat la cea de- a XVIII-a ediție și care se desfășoară în fiecare an la Curtea de Argeș.
Așadar, am scos din lada noastră de zestre cele mai frumoase costume populare, am aruncat în trăistuțe colinde alese cu grijă din repertoriul personal și…la drum. Un drum început într-o cetate și terminat în alta.
Două cetăți, Curtea Domnească de la Argeș, prima cetate de scaun a Munteniei și Curtea Domnească de la Târgoviște, reunite după sute de ani de …tradiții! Datini și obiceiuri, pietre de temelie puse de moșii și strămoșii noștri la baza solidă a ceea ce ne reprezintă în lume, ca neam și țară: cultura poporului român!
Nu am fost la prima participare, însă ediția de anul acesta a fost una de exceptie. Toți participanții, reprezentând fie cercuri militare din țară, fie școli militare, fie academii sau instituții culturale, cu mici excepții, au fost demni de toată lauda. Cete de colindători, veniți din zone în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, au adus în fața marelui public, de pe ulițele satului pe scena Casei de Cultură „George Topârceanu”, pe lângă colinde, steaua, sorcova, capra, ursul, călușari, măști și dansuri populare tradiționale.
A fost o seară magică în care cerurile s-au deschis și îngerii s-au bucurat de colindele înălțate spre ei de glasuri pământene. Și cu siguranță s-au bucurat ascultând, ca dealtfel toți cei prezenți în sală, de colindele aduse în dar de către copiiii de la „Zestrea Satului”, colinde inedite, pentru cei mai mulți total necunoscute, pentru că ele au fost și vor fi parte din zestrea ansamblului.

Aducem mulțumiri copiilor care au reprezentat cu cinste ansamblul și implicit Cercul Militar Târgoviște: Raisa și Rebeca Ilinescu-Râncaciov, Teodora Liță-Ocnița, Miruna Grigore-Târgoviște, Teodora Stefan-Târgoviște, Elena-Alexandra Petre-Produlești, Roberta Șerban-Târgoviște, precun și d-nei Daniela Șerban-prof. coordonator.
Faptul că am fost apreciați și felicitați pentru modul în care s-au prezentat și evoluat copiii pe scena acestui festival ne întărește convingerea că, chiar dacă aducem noutăți în lada de zestre a neamului românesc, o facem bine și poate că în timp vor face parte din patrimoniul cultural românesc.
Ansamblul Zestrea Satului a făcut parte, cum spuneam, dintr-o poveste frumoasă. O poveste cu datini, obiceiuri, costume populare autentice, colinde, cântece și dansuri. O poveste scrisă într-un oraș Cetate de Scaun, de domni și domnițe, sub oblăduirea doamnei Cristina Anghelina șefa Cercului Militar Curtea de Argeș!
Ne-am bucurat, ca de fiecare dată, că am fost acolo și oricând ne va face plăcere să facem parte din asemenea povești ce se nasc sub protecția divină a zidurilor Mănăstirii Curtea de Argeș și ale Bisericii Domnești, vii mărturii ale trecutului, punte a prezentului către viitorul cultural al neamului românesc!
Crăciun cu bucurie, tuturor!

Flori Bungete