You are currently viewing Românii pot să își cumpere vechime în muncă de la 1 septembrie 2021

Românii pot să își cumpere vechime în muncă de la 1 septembrie 2021

  • Post category:Actual

Cetățenii care au goluri în cartea de muncă pot să își cumpere vechime în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.
membrii Camerei Deputaților au aprobat Ordonanța de Urgență 163/2020, care stabilește cadrul legal pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie trebuie să aibă peste 18 ani și să aibă goluri în cartea de muncă, de asemenea, pot să își cumpere vechime în orice perioadă în care le lipsesc anii din cartea de muncă.
Perioada maximă cumpărată nu poate depăși cumulat 6 ani, iar pentru a vă cumpăra vechime trebuie să faceți cerere la Casele Județene de Pensii.
Condițiile cerute pentru a putea cumpăra vechime, sunt:

-nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
-nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
-nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Cei care doresc să își cumpere vechimea pentru perioada pensionării trebuie să știe că plata se poate face și în rate.