You are currently viewing APIA: Va fi acordat sprijin financiar de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase

APIA: Va fi acordat sprijin financiar de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase

  • Post category:Agricultura

COMUNICAT DE PRESĂ

Guvernul Romaniei acorda, in perioada imediat urmatoare, un sprijin financiar de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase, in conformitate cu prevederile HG 845/2023.

Sprijinul exceptional sub forma de grant are in vedere compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de cresterea importurilor de cereale si seminte oleaginoase din Ucraina si reprezinta suma care se acorda acestora, exprimata in lei, pentru suprafetele cultivate cu porumb, orz, rapita si floarea soarelui din cererile unice de plata depuse in anul 2022.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.

Potențialii beneficiari sunt așteptați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică din anul 2022, în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase.

Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut in cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură