You are currently viewing BUCEGI: ȘEDINȚĂ SECRETĂ SAU REA VOINȚĂ?

BUCEGI: ȘEDINȚĂ SECRETĂ SAU REA VOINȚĂ?

  • Post category:BUCEGI

Conducerea Parcului Natural Bucegi a organizat săptămâna trecută o ședință de dezbatere a Planului de Management al PNB, zona dâmbovițeană.
Nimic rău până aici.
La această ședință a participat primarul comunei Moroeni,dar ciudățenia este că nu au fost invitați Consiliul Județean Dâmbovița și Asociația Turistică Peștera- Padina, două entități implicate în administrarea și dezvoltarea zonei, ce obligatoriu trebuiesc consultate, lucru prevăzut în Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016.
Apare inevitabila întrebare:” De ce?”
Se pare că această ședință a fost „cerută de sus”, pentru urgentarea elaborării planului de management, lucru cerut, conform celor spuse acolo, de către ministrul Mediului.
Chiar și așa, lipsa invitării reprezentanților CJ Dâmbovița și ai Asociației Turistice Peștera-Padina, menține un mare semn de întrebare asupra acestei ședințe.
Vă redăm, mai jos, luarea de poziție a președintelui Asociației Turistice Peștera-Padina, Valentin Calcan:

„Stimate domnule Director,

Am aflat cu surprindere că săptămâna trecută ați organizat o ședință în localitatea Moroeni la care a fost invitat primarul localității pentru a dezbate noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi, zona județului Dâmbovița.
Am înțeles că au fost discuții libere, fără o propunere din partea Administrației PNB, document de lucru și analiză. De asemenea, Consiliul Județean Dâmbovița, nu a fost invitat și nici reprezentanții Asociației noastre sau alți reprezentanți ai celor care au investiții în Stațiunea Turistică Peștera-Padina.

De altfel am căutat pe website-ul dvs http://www.bucegipark.ro/en/ unde apare că este în construcție și niciun document nu se află în dezbatere.

Reamintesc că primul Plan de management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora un nou Plan au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp.

Am speranța că dvs o să tratați cu maximă responsabilitate elaborarea acestui extrem de important document și o să armonizați atât pozițiile administrației județene Dâmbovița care investește în realizarea unui nou PUZ al Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, al administrației Comunei Moroeni care investește în realizarea noului PUG dar și pozițiile persoanelor private fie ele fizice sau juridice.
Nu se poate să elaborați un document ce va trebui însușit și respectat inclusiv în intravilanul localității Moroeni și mă refer la Stațiunea Peștera-Padina fără consultarea proprietarilor.

Cu ocazia întâlnirilor organizate de fosta administrație a PNB în anii 2018 ; 2019 v-am trimis mai multe amendamente la care, din păcate, nu am primit niciodată răspuns. Avem rugămintea să ne spuneți dacă le mai aveți în arhivă sau, să vi le retrimitem noi.

În încheiere reamintesc faptul că din partea Asociației Turistice Peștera-Padina, SC Grupul Industrial Alca srl ( Hotel Peștera) este membră în Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Bucegi (Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016). Din păcate nu ați mai convocat acest Consiliu din anul 2019 !

Așteptăm cu mare interes convocarea unei întâlniri cu privire la noul plan de management unde cel puțin pentru partea județului Dâmbovița a PNB să participe toții factorii implicați.

Cu deosebit respect,
Valentin Calcan – Președinte”