You are currently viewing ECONOMIE:  25.000 de lucrători străini vor putea munci în România în anul 2021

ECONOMIE: 25.000 de lucrători străini vor putea munci în România în anul 2021

  • Post category:Economic

Guvernul va permite în anul 2021 firmelor din România să-și aducă un contingent total maxim de 25.000 de lucrători din afara Uniunii Europene, potrivit unei hotărâri publicate joi, 31 decembrie 2020, în Monitorul Oficial.
Ministerul Muncii propusese un contingent maxim de 30.000 de lucrători din state terțe, pe anul 2021, dar în final Guvernul a aprobat 25.000.
Guvernul consideră că, în pofida crizei economice COVID-19, în urma căreia o serie de lucrători români și-au pierdut joburile, „deficitul de forță de muncă care se înregistrează în România se poate vedea și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc sp angajeze cetățeni străini din afara UE”.
Conform OUG 25/2014 (art. 7, alin. 2, lit. a), firmele din România pot să angajeze lucrători din afara UE numai dacă acești angajatori au depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al altui stat membru UE sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Elveției sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritorul României.
De asemenea, firmele au nevoie de un aviz favorabil pentru încadrarea în muncă a lucrătorilor din afara UE, de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Pentru acest aviz, firmele trebuie să aibă o adeverință cu privire la forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul IGI.
Această adeverință se obșine de la Agenția județeană de ocupare a forței de muncă de care aparține firma.
In perioada ianuarie-august 2020, un număr de 4.135 de firme din Romania au cerut adeverințe de la agențiile de ocupare, pentru un total de 49.200 de locuri de muncă vacante.
În aceeași perioadă a anului 2019, au fost 57.046 de locuri de muncă vacante pentru care s-au cerut adeverințe.
Majoritatea locurilor de muncă pentru străini sunt în constructii.