You are currently viewing EDITORIAL: Adevărata credință este în sufletul oamenilor, nu în puterea armelor!

EDITORIAL: Adevărata credință este în sufletul oamenilor, nu în puterea armelor!

  • Post category:Editorial

Vizita Papei Francisc în Iraq și întâlnirea cu liderii religioși musulmani, este cu adevărat istorică.
Se pare că Papa Francisc este cel mai reconciliant lider religios din istorie; este printre puținii, care au înțeles cu adevărat învățăturile lui Hristos.
Acțiunile Suveranului Pontif, ar trebui să fie un exemplu de urmat pentru mulți lideri religioși sau simpli credincioși, care consideră că numai dumnezeul la care se roagă ei este cel adevărat. Este un îndemn la tolerantă și înțelegere, sentimente din ce în ce mai rare în sufletele, și mai ales în mințile noastre.
Cele mai mari crime din istoria umanității s-au comis în numele religiei.
Acum întâlnim fanatism religios în rândul musulmanilor, dar razboaiele religioase au fost începute de creștini, cu aprobarea papilor. Inchiziția, cruciadele, așa zisele “războaie sfinte”, care au fost de fapt războaie de expansiune și pedepsire.
Primul genocid din istorie a fost cel împotriva catarilor din regiunea Languedoc/ sudul Franței, unde au fost uciși aproape un milion de “necredincioși” catari, pentru simpla vină de a nu se fi supus Papei, (Cruciada Albigensiană sau Cruciada Catară, 1209-1229).
Credința în Dumnezeu nu se impune prin forță, răutate; libertatea religioasă trebuie respectată de oricine și oriunde pe acest pământ.
Am avut ocazia să cunosc personal, într-o țară fundamentalist religioasă, un om condamnat la moarte pentru convingerile sale religioase. Atunci am avut trista revelație, că, deși am ajuns în cosmos, datorită lipsei de educație și a sărăciei, în unele locuri din lume, oamenii încă mai pot fi manipulați ca în Evul Mediu.
Cum spunea și Papa Francisc; “este timpul reconcilierii spre binele comun, lăsând la o parte propriile interese…..religia trebuie să servească cauza păcii și a unității dintre toți fiii lui Dumnezeu”.
Să nu uităm sau să negăm greșelile din trecut, căci astfel riscăm să le repetăm.

Col.(r) Gheorghe Paul Necula