You are currently viewing EDITORIAL: Decorație acordată în 1922 unor ofițeri de la Centrul de Recrutare Dâmbovița

EDITORIAL: Decorație acordată în 1922 unor ofițeri de la Centrul de Recrutare Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Urmare a propunerii la decorare cu ocazia Încoronării Suveranilor României, făcută de Ministerul de Război și a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 58.810, regele Ferdinand I a semnat la Sinaia, în 14 noiembrie 1922, decretul nr. 4.768 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 245/1922), prin care acorda unor ofițeri de la Centrul de Recrutare Dâmbovița Ordinul „Coroana României” în gradul de Ofițer maiorului Gheorghiu Grigore și în gradul de Cavaler căpitanilor Bucurescu Gheorghe și Pitiș Ioan.

Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București, de la Muzeul Jandarmeriei Române și din colecția plutonierului adjutant-șef (rez.) Nelu Aldea. Ordinul „Coroana României”, instituit în 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm pentru Cavaleri și Ofițeri, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb. Pe avers, în centrul crucii, într-un medalion rotund, smălțuit roșu, se află coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob surmontat de crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, în care s-a scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului).

Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, s-a scris, orizontal, cu cifra și litere aurii, 10 MAIU (data încoronării) și, împrejur, în bordura albă, de asemenea, cu auriu: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Panglica este de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, lată de 6 mm la Cavaleri și Ofițeri. Pe deasupra panglicii, la Ofițeri, mai apare și o rozetă cu un diametru de 25 mm.

 

Dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale