You are currently viewing EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (VI)

EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (VI)

  • Post category:Editorial

Universul pare un loc straniu și întunecat.
Ca sa ii înțelegem complexitatea, trebuie sa ne gândim ca nici măcar nu știm cu exactitate din ce este format, sa nu mai vorbim de explorarea acestuia.
Știm ca atunci când privim cerul nopții, vedem niște puncte luminoase, care sunt fie stele, fie planete (cu referire la Venus) și uneori “stele căzătoare” (care de fapt sunt asteroizi).
Sincer sa fiu, privitul la stele ma relaxează, dar mai presus de asta ma face sa ma și gândesc: oare exista viața lângă acele minuscule puncte luminoase?
Sa fim chiar singuri in univers?
Stim ca fiecare stea este orbitata de cel puțin o planeta. Cel mai elocvent exemplu se petrece in Sistemul nostru Solar. De fapt, niciun specialist in astrologie sau Astrofizica nu a văzut vreo planeta orbitand alta stea din alt sistem solar. Dar au putut calcula asta cu exactitate prin diferite metode (ex: metoda de tranzit). Despre asta am vorbit in episoadele trecute (Noi și Universul).
Dar chiar pot alte planete sa găzduiască viața, fie ea si la nivel de microorganisme, la fel cum o face Pământul nostru?
Cel mai apropiat sistem solar este Proxima Centauri (la o distanță de 4,2 ani lumina) și acesta cuprinde o planeta stâncoasa asemănătoare cu Terra, aflată in zona locuibila. De aici pare ca am primit câteva semnale radio, anul trecut mai exact, dar oamenii de știință sunt puțin precauți și caută mai multe detalii despre acest eveniment, care poate fi doar semnalul unei comete.
Dar cum ar arăta viața noastră interstelara? Sa ne înfrățim cu o alta Civilizație, din alt Sistem Solar, pare ceva de domeniul SF. Dar pana in anul 2019, și găurile negre păreau ceva SF și, totuși, s-a realizat prima fotografie a acesteia.
Nu se știe ce ne rezerva viitorul, dar trebuie sa fim pregătiți pentru orice, pentru ca, la un moment dat, inevitabilul se va produce și in sfârșit vom intra in legătura cu o Civilizație cu mult superioară noua.

Prof. Răzvan Vișan