La Timişoara, revoluţia continuă!
Orele 2.00 – 2.30. Generalul Ştefan Guşă analizează (cu şefii dispozitivelor militare), situaţia din Timişoara şi le cere ca trupele să nu execute foc decât în situaţiile în care erau atacate.
Orele 5.20. Ion Coman îl informează pe Emil Bobu că la Timişoara situaţia era ,,sub control”, patrulele şi subunităţile militare ocupând dispozitive la Fabrica de Pâine, Poştă, Bancă, Operă, Catedrală, Podul Maria, Podul Michelangelo, pe Calea Girocului, în Piaţa Unirii etc.
Orele 6.00. Ion Coman raportează acelaşi lucru şi lui Nicolae Ceauşescu, spunându-i că poate pleca în Iran – unde era programată o vizită oficială – ,,fără nici o grijă”.
Dimineaţa devreme. Autorităţile dispun ştergerea urmelor dezastrului din seara şi noaptea precedente: se face curăţenie pe străzi, se montează geamurile sparte; magazinele de pâine şi alimentarele încep să funcţioneze chiar şi fără uşi şi ferestre (în pofida faptului că Elena Ceauşescu îi ceruse lui Ion Coman: ,,Lăsaţi-l aşa, să vadă şi turiştii străini ce au făcut vandalii”).
Orele 9.00. Situaţia începe să se tensioneze din nou. Chiar dacă oraşul se află sub stare de asediu, manifestanţii se organizează în grupuri masive şi se îndreaptă spre centru, blocat de către trupele de ,,ordine”.
Orele 10.30. În Timişoara se instituie oficial ,,starea de necesitate”.
Orele 15.30-18.00. Sfidând cordoanele militare care blocau intersecţiile şi circulaţia, o coloană de tineri purtând steaguri tricolore, fără stema socialistă, reuşeşte să ajungă în faţa Catedralei din Timişoara, unde se aprind lumânări în memoria victimelor din seara precedentă şi se scandează ,,Jos Ceauşescu!”, ,,Libertate, libertate!”, ,,Noi suntem poporul!”, ,,Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”.
După orele 17.00, când în zonă a sosit generalul Mihai Chiţac, pentru împrăştierea manifestanţilor se recurge la focuri de armă, trase inclusiv de pe T.A.B.-uri şi de către persoane neidentificate; rezultă trei morţi şi cinci răniţi, în condiţiile în care nu s-au mai semnalat acte de vandalism. Sunt folosite şi gaze lacrimogene, fără efect prea mare însă.
Orele 20.00. Manifestanţii încearcă din nou să pătrundă în Comitetul Judeţean de Partid şi Consiliul Municipal.
Noaptea. Forţele de ordine continuă să patruleze prin Timişoara şi să facă arestări.
La Bucureşti.
,,Scânteia Tineretului” publică următorul text cu titlul Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare (semnat S.P.), cu totul inadecvat pentru luna decembrie şi cu situaţia din România, susceptibil de multiple interpretări:
,,Evitaţi expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform pe tot corpul. Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor debile. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile de soare, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Şi încă ceva – dacă aceste «sfaturi» v-ar pune pe gânduri şi aveţi deja unele ezitări, gândindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsură marea”.
Reacţii externe:
Regele Mihai I transmite un mesaj poporului român prin intermediul postului de radio ,,Europa Liberă”: ,,Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi! Sunt, ca şi voi, îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la putere, atunci când cereţi doar dreptu-rile cele mai elementare. Şi totuşi, totodată, am şi aveţi mari speranţe, fiindcă luaţi cuvântul manifestând, fiindcă nu vă temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii, înţelegeţi şi înţelegem cu toţii că le e frică de voi, celor de la putere. Manifestaţi paşnic, cu lozinci care să le spuie care vă sunt năzuinţele! Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile!”.
Budapesta. Orele 20.30. În faţa Ambasadei române de la Budapesta, mii de demonstranţi scandează împotriva conducerii superioare de partid şi de stat din România (,,Ceauşescu trebuie să plece!”, ,,Ţi-a sosit ceasul Dracula!”, ,,Libertate şi protecţie pentru Tökes!”), rostesc lozinci cu conţinut ,,antiromânesc şi antisocialist” şi cer ,,schimbarea regimului politic din România şi libertate pentru Transilvania” – aşa cum rezultă dintr-o sinteză a Direcţiei Informaţii a Marelui Stat Major.
Prof. Univ. Dr. Col.(r) Alesandru Duțu