You are currently viewing EDITORIAL: Din cronica revoluţiei române. 17 decembrie 1989

EDITORIAL: Din cronica revoluţiei române. 17 decembrie 1989

  • Post category:Editorial

Şedinţa Comitetului Politic Executiv şi Teleconferinţa.

 
Nicolae Ceauşescu: Ce au făcut ofiţerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras… Din acest moment, preiau comanda armatei… Este o adevărată lovitură de stat, aşa-zis paşnică! Antisocialistă!”.
Elena Ceauşescu: ,,Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”.
Orele 17.00. În cadrulşedinţei Comitetului Politic Executiv, Nicolae Ceauşescu minimalizează situaţia de la Timişoara, informând că în oraş au avut loc ,,unele evenimente care s-au reluat azi la prânz” în legătură cu evacuarea, din locuinţa pe care o deţinea, a preotului reformat Lászlo Tökes, apreciind că acestea s-au datorat amestecului ,,cercurilor din afară, al cercurilor străine de spionaj, începând cu Budapesta… De altfel, este cunoscut şi faptul că atât în răsărit, cât şi în apus se discută că în România ar trebui să se schimbe lucurile. Şi-au propus şi cei din răsărit şi cei din apus să schimbe şi folosesc orice”.
După ce precizează că a fost devastat sediul Comitetului Judeţean de Partid, îi acuză pe generalul Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, şi pe Tudor Postelnicu, ministrul de Interne, de ,,atitudine defetistă, capitulardă”, imputându-le faptul că nu au îndeplinit ordinele pe care le-a dat în noaptea de 16 spre 17 decembrie de a deplasa în oraş trupe mecanizate şi chiar tancuri, că au scos în stradă militarii cu gloanţe de manevră, în loc să lichideze rapid ,,toate aceste lucruri”:
,,Aseară am discutat cu ei şi le-am spus că în cursul zile de astăzi să facă demosntraţii cu unităţi de tancuri. Să fie în centrul oraşului, să facă demostaţie. Aceasta presupune că unităţile tebuiau să se găsească în centru. Eu am dat ordin să se facă acest lucru şi voi aţi făcut o plimbare. Nu era posibil să se întâmple ce s-a întâmplat dacă unităţile se găseau în centru. Trebuia lichidat repede toate aceste lucru. Le-a trebuit o oră şi jumătate până s-au mişcat unităţile militare. Unde a fost demostraţia de care am vorbit, pentru care am dat ordin… Unităţile transportoare de tancuri trebuiau să se afle în centru. Asta înseamnă ce am ordonat, nu să se ducă de la est către vest”.
La precizarea lui Tudor Postelnicu că trupele Ministerului de Interne au fost neînarmate a replicat: ,,Păi, de ce? V-am spus să fie toţi înarmaţi… Ce fel de unităţi de interne sunteţi voi?… Şi am discutat aseară, am spus: luaţi măsuri şi voi, măsuri ferme. Nu mi-aţi spus să îi trimiteţi să se bată cu bastonul! Nu am nevoie de asemenea unităţi de securitate. Şi miliţia trebuia să fie înarmată. Aşa este legea… Dacă era înarmată trebuia să se tragă, nu să se lase să fie bătută şi să-i lase să intre în sediul Comitetului judeţean… Toţi n-aţi executat ordinul… Cum este posibilă o asemenea situaţie? Nişte derbedei să intre în sediul Comitetului judeţean de partid, să bată pe soldaţi, pe ofiţeri şi ei să nu intervină? Ce au făcut ofiţerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras. Trebuiau să tragă, să-i lase jos, să someze şi pe urmă să tragă în picioare… De ce nu le-aţi dat muniţii? Dacă nu le-ai dat muniţii, mai bine îi ţineai acasă… Ce fel de ministru al Apărării esti tu? Ce fel de ministru de Interne eşti tu, Postelnicu? Spuneaţi că le-aţi dat muniţii de manevră! Ei au primit sarcină de luptă, nu de manevră. Nu aţi spus adevărul…. Era mai bine să mobilizăm 500 de muncitori, cum am făcut pe timpuri în Bucureşti în 1945… Duşmanul nu cu predici îl potoleşti, ci trebuie să-l arzi. Socialismul nu se construieşte cu dezinformare, cu închinăciune, ci cu luptă. Cu luptă tebuie să construim. Acum în Europa este o situaţie de capitulare, de pactizare cu imperialismul, pentru lichidarea socialismului… În calitate de comandant suprem, consider că aţi trădat inteesele ţării, interesele poporului, ale socialismului şi n-aţi acţionat cu răspundere… Din momentul de faţă, dacă Comitetul Politic Exxecitiv este de acord, destituim pe ministrul Apărării Naţionale şi pe ministrul de Interne şi pe comandantul trupelor de secuitate. Din acest moment, preiau comanda armatei… Nu mai am încredere în asemenea oameni… Trebuia să-i omoare pe huligani, să nu-i bată ei… Ştiţi ce ar trebui să vă fac, să vă pun în faţa plutonului de execuţie. Asta meritaţi, pentru că ceea ce aţi făcut voi este pactizarea cu inamicul. Ai făcut armata, Milea, aşa se cheaamă, nu?… Voi da ordin ca imediat să se primească, acum, armament, toţi să fie înarmaţi şi să aplice ordinul. Când am dat ordin să se aplice starea de necesitate, cu ce o aplicaţi, cu bâta?… Unul dacă trăgea, ar fi fugit ca potârnichile… Am spus să trageţi în aer, somaţi, şi dacă nu, trageţi la picioare”.
După ce Elena Ceauşescu a adăugat ,,Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă”, Nicolae Ceauşescu a continuat: ,,Vom lupta până la ultimul şi trebuie să supunem aprobării partidului, pentru că independneţa şi suveranitatea se cucereşte şi se apără cu luptă… De ce nu apăraţi legile, socialismul, că legile socialismului sunt legile ţării… Am spus să trageţi de avertisment, dacă nu se retrag trageţi la picioare. Nu m-am gândit că trageţi cu gloanţe de manevră. Este apă de ploaie. Cei care au intat în sediul Comitetului judeţean nu trebuiau să mai iasă de acolo, trebuiau să fie jos la pământ… Ştiţi cum aţi procedat acum? Cum aţi trimis pe front unităţi să le nimicească duşmanul, dezarmate, să fie nimicite de duşman. Asta aţi făcut. Aţi pus unităţile militare într-o situaaţie foarte prostă. Ce garanţie mai există că voi toţi nu veţi proceda la fel ca până acum?”.
După ce Gheorghe Rădulescu, Constantin Dăscălescu şi Gheorghe Oprea au propus să se amâne destituirea miniştrilor Apărării, Internelor şi a şefului Securităţii, Nicolae Ceauşescu simulează scena demisiei, spunând: ,,Atunci, alegeţi-vă alt secretar general”. Apoi s-a îndreptat spre uşă spre stupefacţia membrilor Comitetului Politic Executiv, care s-au întrecut în a-l face să revină asupra deciziei:
Silviu Curticeanu: ,,Nu aşa, tovarăşe secretar general! Eu niciodată n-am să vă părăsesc, voi rămâne totdeauna lângă dumneavoastră”;
Constantin Dăscălescu: ,,Nu se poate, tovarăşe secretar general! Noi nu asta am vrut! Nu vom merge mai departe fără dumneavoastră!”;
Emil Bobu; ,,Vă rugăm să nu vă supăraţi, tovarăşe secretar general”!;
Tudor Postelnicu: ,,Suntem cu dumneavoastră!”;
Elena Ceauşescu: ,,Uite ce i-aţi făcut lu` tovarăşu!” etc.
O poziţie asemănătoare au avut şi Manea Mănescu, Gogu Rădulescu, Gheorghe Oprea, Emil Bobu, Cornel Pacoste, Ana Mureşan şi Lina Ciobanu (care au izbucnit în plâns).
Revenind, Nicolae Ceauşescu informează că a cerut ,,să se întrerupă orice activitate de turism” (acest lucru echivala cu închiderea graniţelor), deoarece toţi turiştii care veneau în România (inclusiv din statele socialiste; cu excepţia celor din China, Coreea şi Cuba) ,,s-au transformat în agenţi de spionaj”, face cunoscut că toate structurile militare ale ţării ,,sunt în stare de alarmă” şi conchide: ,,Toţi trebuie să ştie că suntem în stare de război. Tot ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Germania, în Cehoslovacia şi în Bulgaria acum şi în trecut în Polonia şi Ungaria, sunt lucruri organizate de Uniunea Sovietică cu sprijinul american şi al Occidentului. Trebuie să fie foarte clar acest lucru, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele trei ţări – R.D.Germană, Cehoslovacia, Bulgaria – au fost lovituri de stat organizate şi cu sprijinul plevei societăţii, cu pleava societăţii cu sprijin străin. În acest fel trebuie înţelese lucrurile. Nu se pot judeca altfel”.

Teleconferiţa.
Orele 17.45. Nicolae Ceauşescu ţine o teleconferinţă cu prim-secretarii Comitetelor Judeţene de Partid, la care participă membri şi membri supleanţi a Comitetului Politic Executiv, secretari ai C.C. al P.C.R. şi comandanţi ai garnizoanelor reşedinţă de judeţ. Îi informează despre situaţia de la Timişoara, condamnă atitudinea lui Lászlo Tökes care a refuzat să fie evacuat din locuinţă şi care anterior ,,a făcut declaraţii antiromâneşti la Budapesta şi s-a aliat cu cercurile revizioniste ostile integrităţii României”, afirmă că situaţia trebuia rezolvată ,,într-o oră-două” şi apreciază că totul a fost un ,,pretext” pregătit din timp de ,,agenţii din străinătate şi de cercurile antisocialiste şi din Est şi din Vest”.
Pentru redresarea situaţiei anunţă că a ordonat înarmarea trupelor cu ,,muniţie de război”, instituirea ,,stării de necesitate”, precum şi punerea tuturor unităţilor militare în ,,stare de alarmă”: ,,Oricine atacă un soldat, un ofiţer, trebuie să primească riposta! Oricine intră într-un consiliu popular, sediu de partid, sparge geamurile la magazine, trebuie să primească riposta imediat! Nici un fel de justificare! Menţionez: umanismul nu înseamnă capitulare în faţa duşmanului! Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrităţii ţării şi socialismului… Oricine încearcă vreo mişcare, imediat somat, arestat şi pe urmă stăm de vorbă să clarificăm, fără nici un fel de discuţie!”.
Radu Bălan, prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid Timiş, îl asigură că ,,s-au luat măsuri pentru executarea ordinului dat”.
La fel procedează şi Ion Coman: ,,Organizăm ce aţi spus dumneavoastră… Am ordonat să se tragă foc”.
Nemulţumit că generalii sosiţi de la Bucureşti nu erau în sala în care se ţinea teleconferinţa, Nicolae Ceauşescu precizează că sediul Judeţenei de Partid reprezenta ,,locul de comandă” şi se adresează astfel lui Ion Coman: ,,Te rog, acţionează în numele meu şi preiei comanda şi îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluţionează problemele! Pe toţi îi chemi şi le dai ordin să execute! Toate unităţile să fie în centru şi să pună ordine! S-a înţeles?”.
Apoi, adresându-se tuturor, ordonă: ,,Vă rog, imediat chemaţi toţi comandanţii şi aplicaţi măsurile! Nu aşteptaţi de la Bucureşti alte dispoziţii! Acestea sunt dispoziţii care sunt obligatorii pentru toată lumea! Oricine este, raportaţi; imediat să fie destituit cine nu acţionează în mod corespunzător!”.
În partea a doua a teleconferinţei cere să se acorde atenţie pregătirii gărzilor patriotice şi înarmării lor cu ,,armament de luptă”, adoptării de către tineret a unei poziţii ferme faţă de ,,orice manifestări antisocialiste”, să nu se neglijeze producţia, să se constituie grupe care să patruleze prin comune etc.
În final, precizează din nou că ,,cercurile reacţionare îşi concentrează atenţia de a face totul pentru a submina socialismul în România, independenţa şi inte-gritatea ţării” şi conchide: ,,Este o adevărată lovitură de stat, aşa-zis paşnică! Antisocialistă!”.

Prof. Univ. Dr. Col.(r) Alesandru Duțu