You are currently viewing EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” acordată în 1906 primarului comunei Cornești (Dâmbovița)

EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” acordată în 1906 primarului comunei Cornești (Dâmbovița)

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului generalului de divizie Iacob Lahovari, ministrului Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 17.910 din 12 august 1906, regele Carol I a semnat în Castelul Peleș, la 12 august 1906, decretul nr. 3.067, prin care a conferit lui Nicolae I. Popescu, primar al com. Cornești (Dâmbovița), precum și altora, Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 146/1906 (documentele) și de la Muzeul Național de Istorie a României (decorația).

Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a (avers și revers).

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a recompensa serviciile militare și civile aduse statului. Conform Regulamentului Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin decretul regal nr. 882 din 8 aprilie 1878 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): „medalia se compune: cea de clasa I-a dintr-o piesă de metal galben cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, forma sa este rotundă; cea de clasa a II-a dintr-o piesă de metal alb având aceleași dimensiuni și formă. Medaliile de amândouă clasele poartă pe o parte (avers), în relief, armele țării, iar pe partea opusă (revers), stampat în relief, cuvintele SERVICIU / CREDINCIOSU înconjurate de o ghirlandă de stejari și lauri care se unesc jos printr-o fundă. Medalia poartă pe partea superioară coroana domnească și un inel prin care se trece panglica de moar albastru, cu câte o dungă argintie pe fiecare margine. Panglica este lată de 30 mm, iară dunga pe margine de 2 ½ mm”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.