Deşi termenul de punere parţială în funcţiune a uzinei de la Craiova a fost luna octombrie 1979, asamblarea primelor 82 de automobile „Oltcit” a început de-abia în toamna anului 1981 şi n-au fost livrate din cauza defecţiunilor constatate la acestea, iar în 1982 a demarat producţia de serie. Iniţial, era preconizată realizarea a 3-4000 de vehicule în ultimul trimestru al anului 1979, urmând ca producţia să crească treptat la 30.000 de autoturisme (în 1980), iar în decembrie 1982 să se atingă nivelul de 130.000, anual.
Întârzierile înregistrate au determinat partea franceză să discute cu autorităţile de la Bucureşti, încă din anul 1980, despre stadiul investiţiei de la Craiova – atât în cadrul întâlnirilor preşedintelui consiliului director al firmei „Citroën”, Jacques Lombard, cu prim-ministrul Ilie Verdeţ şi cu Nicolae Ceauşescu (Bucureşti, 5 martie 1980), cât şi în timpul vizitei pe care preşedintele României a efectuat-o la o uzină „Citroën” din Franţa, împreună cu soţia sa (25 iulie 1980). Totodată, vizita la Paris a liderului suprem al P.C.R. a permis francezilor un dialog cu Ioan Avram, Cornel Burtică (viceprim-ministru al guvernului şi ministru al Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale), Ştefan Andrei (ministru al Afacerilor Externe) şi consilierul prezidenţial Vasile Pungan.
Din păcate pentru România şi „PSA Peugeot Citroën”, termenele din programul stabilit de comun acord au fost depăşite şi, la începutul anilor ’80, au apărut probleme financiare şi tensiuni politice foarte grave. Acestea au condus la blocarea timp de un an şi jumătate a cooperării dintre cele două părţi. Întreruperea temporară a colaborării a creat efecte negative în plan social. Livrările de piese şi subansamble din Franţa au fost blocate, fluxul tehnologic de la Craiova a avut probleme mari de organizare, iar planurile de producţie s-au redus foarte mult. Totodată, autorităţile de la Bucureşti s-au văzut nevoite să trimită în concedii de odihnă şi fără plată 2342 de persoane (79,7% din totalul angajaţilor), refuzând astfel concedierea masivă a salariaţilor care nu mai aveau ce să lucreze în uzină, începând din ianuarie 1983. Anterior, partenerii francezi prezentaseră un plan privind reducerea personalului uzinei şi micşorarea producţiei la Craiova – plan respins de autorităţile de la Bucureşti.
Relaţiile dintre cele două părţi au fost reluate după remedierea de către specialiştii români a principalelor probleme de fiabilitate semnalate de francezi, în scopul vânzării pe piaţa occidentală a modelului „Citroën Axel 11” (începând de la 1 iulie 1984). Uzina din Craiova a avut în plan exportarea a 15.000 de „Citroën Axel 11” până la sfârşitul anului 1984, iar întreaga producţie stabilită pentru acel an a fost de 37.000 de autoturisme. Ulterior, partea română a renunţat la asamblarea motorului de 652 cm3 din cauza cererii scăzute din România pentru autovehiculele echipate cu acesta, precum şi a refuzului conducerii grupului PSA de a pune la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti, pentru o sumă derizorie, tehnologiile şi echipamentele industriale necesare fabricării acelui tip de motor cu doi cilindri (bun pentru alte modele de autoturisme „Citroën” şi pentru aparate de zbor ultrauşoare).
Apoi, au apărut dispute referitoare la montarea pe „Oltcit Club 11 RM”, de către specialiştii români, a unor piese licenţiate doar pentru autoturismele „Dacia”. De exemplu, cutia de viteze selectivă, fabricată în Portugalia şi livrată de „Citroën” a fost înlocuită cu una realizată în România (la Fabrica de Tractoare şi Maşini Agricole „7 Noiembrie” din Craiova) şi care avea la bază angrenajele de la modelul montat pe „Dacia 1410”. Autorităţile politice de la Bucureşti au dorit să scadă astfel preţul de fabricaţie a automobilului „Oltcit Club 11 RM”, renunţând la importul de cutii de viteze şi au modificat într-un mod negativ performanţele vehiculului – noua cutie de viteză nefiind potrivită pentru motoarele proiectate de inginerii francezi. În acelaşi scop s-a schimbat sistemul de frânare, acesta fiind înlocuit cu unul preluat de la „Dacia 1300”, vechi şi cu performanţe mult mai scăzute decât cel original.
Dr. PETRE OPRIS