You are currently viewing EDITORIAL CULTURAL: Claudiu Dumitrache – Să pot visa, să pot ierta…

EDITORIAL CULTURAL: Claudiu Dumitrache – Să pot visa, să pot ierta…

  • Post category:Editorial

Claudiu Dumitrache s-a născut pe 7 mai 1999, chiar în timpul vizitei istorice a lui Papa Ioan Paul al II-lea în București. Este cântăreț și scriitor recunoscut în special pentru stabilirea recordului național de „cel mai tânăr autor de autobiografie”.
Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al Uniunii Naționale a Artiștilor din România, al Asociației Talentelor și redactor-șef al revistei Regal Literar.
În 2013, Voicu Enăchescu i-a înmânat „Premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție”. Deține 5 premii muzicale de excelență în ani consecutivi din partea Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.
În 2020, primește titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Costeștii din Vale pentru  contribuțiile cultural și artistice aduse comunității, pentru promovarea comunei atât pe plan național, cât și internațional, în contactul cu Statele Unite sau Belgia, dovedind astfel și calități diplomatice.

A debutat cu volumul de poezii „Boemia unui mort” (2018), urmat de biografia „20” (2019) – publicație  prin care a stabilit recordul național de „cel mai tânăr autor de autobiografie”.
Președintele Academiei Române, academicianul  Ioan-Aurel Pop îl consideră „un symbol pentru viitorul creației intelectuale”. Claudiu a fost discipolul scriitorului Ioan V. Maftei-Buhăiești și artist al Trupei Artistice „Anton Pann” București.
Regizorul  Andrei  Zincă, fiul lui Haralamb Zincă a afirmat:  Claudiu este o personalitate unică în peisajul românesc. Din 2020, Claudiu Dumitrache deține titlul de Ambasador al Culturii din partea Euro Education Federation prin Comisia Europeană.

A  urmat Liceul Tehnologic „Goga Ionescu” din Titu, Școala Populară de Arte „Octav Enigărescu” din Târgoviște și a absolvit cursuri de journalism și dezvoltare personal acreditate de London School of Business and Communication.  Creațiile sale sunt apreciate de artiști, scriitori, critici și academicieni români, Claudiu primind premiul Revistei „Litere” pentru poeziile – „Slujitorii lui Apollo”, „Chemare”, „Gaze”, „Dansează-mă pe inelul lui Saturn” și „Ești tu, Lucifer?” .

Cea mai nouă publicație a artistului dâmbovițean este „Slujtorii lui Apollo”, o poezie revizuită ce face parte din colecția „Regal Literar”.  În carte se regăsesc ilustrații reprezentative strofelor poeziei, prefațe de Liviu Antonesei, Sergiu Botezatu sau Ioan-Aurel Pop.

 

„Să pot visa pot ierta”
– poezie de Claudiu Dumitrache extrasă din volumul de versuri „Boemia  unui mort” apărut  în 2018.

 

Poate eu nu înţeleg

De ce-s aici, de ce mă tem

Poate tu nu vrei să spui

Adevărul nimănui

Am căutat şi n-am găsit

Oare unde am greşit ?

Am făcut ce mi s-a spus

Şi tot nu am un răspuns

Ei ne mint că e război

Noi dăm un pas înapoi

C-avem mâinile legate

Şi poveri de dus pe spate

Am ajuns să nu mai ştim

Ce dorim, cum să trăim

Am ajuns să căutăm

Fericirea în lucrul lor

Dar eu, eu sunt tare

Rămân în picioare

Să pot visa

Să pot ierta

 

Mergând printre stele

Eu am învăţat

Că nu destinaţia

Ci drumul conta

Şi când iubirea va veni

Tu vei şti şi-o ve itrăi

Poate doar un pic de timp

Dar nu uita că e infinit

Pune-ţi gândul într-o parte

Află ce-i mai sus şi poate

Universul îţi va spune

Ce faci tu pe această lume

Pentru tot ce am trăit

Pentru tot ce am iubit

Am să strig cât pot de tare

Sunt aici şi n-am răbdare

Vreau să vă întreb pe toţi

De cesunteţi aşa hoţi?

Cum vă lasă inima

Să sfidaţi dragostea mea…?

 

Actrița Doina Ghițescu recită  „ pot visa pot ierta” de ClaudiuDumitrache.

https://www.youtube.com/watch?v=GugTwMFiR1Y