You are currently viewing EDITORIALUL LU’ MOCEANU:  Piatra Neamț, Tg. Mureș, Brăila, București,  Târgoviște… cu peronul pe partea stânga

EDITORIALUL LU’ MOCEANU: Piatra Neamț, Tg. Mureș, Brăila, București, Târgoviște… cu peronul pe partea stânga

  • Post category:Editorial

Sincer, cred că iar ne concentrăm atenția doar pe oameni sau, mă rog, pe corupția, incompetența, impostura unora sau calitățile altora și nu pe sistemul care a generat tragedia.
Starea actuală din sănătate ne demonstrează, ca de altfel și în multe alte domenii – învățământ, siguranță și ordine publică, administrație locală, protecție socială, etc., că sistemul în general e defect indiferent de calitățile fiecăruia individ în parte. Chiar mai mult sistemul strică și indivizii cu oarece calități bune.
Avem, cel mai probabil, personal medical bun, plătit la un standard rezonabil, cu o motivație ridicată să își ajute semenii și chiar echipamentele nu sunt rele, cu rezerva că există totuși o mare nevoie de investiții.
De ce există totuși situații nefericite?
Ce s-a intamplat la Piatra Neamț poate fi un studiu de caz. Să reușești să ai opt manageri pentru spitalul ăsta într-un an este o aberație! Oricât de calificați sau incompetenți ar fi fost oamenii ăia e clar că au fost copleșiți de sistem care a făcut ce știe mai bine – să se apere, să supraviețuiască, să prospere chiar.
Schimbările de sistem din păcate sunt sortite în general eșecului pentru că încercăm să schimbăm de fapt doar efectele acestuia în societate, neglijând cauzele care le generează.
Altă problemă ar fi că responsabilizăm de schimbare actori din sistem care sunt, cu sau fără voie, prizonieri.
În final, eu cred că schimbarea sistemului este legată de procese decizionale politice, dar nu din cele ale modelului românesc de autoritate politică supremă și atotputernică – „tătucul” nu ne face bine.
Se poate schimba doar prin decizii politice de reformă a sistemului și nu al oamenilor. Cei din statele funcționale le numesc „politici publice”, dar nu prea le-am văzut în capul și în gura celor aleși să ne conducă.
În concluzie, cred că sistemul are nevoie de reformă și resetat.
El trebuie să performeze, nu indivizii!

MOCEANU